avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incetarea pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incetarea pensiei alimentare

Buna ziua. Am o intrebare daca ma puteti ajuta. Sunt divortat din 2003 si instanta a dispus plata unei pensii de intretinere in procent de 25% din salariu pana la implinirea varstei de 18 ani de catre minora. Intrebarea mea este , pensia inceteaza de la sine la 18 ani si daca da pentru a primi o noua pensie , in cazul urmarii unor studii superioare , e necesar sa se deschida un nou proces. Mentionez faptul ca decizia instantei inceteaza in luna noiembrie dar copilul nu a terminat clasa a XII a.
Obligatia legala de intretinere subzista pana la implinirea varstei de 26 de ani.( in cazul majorului ).

Pensia de intretinere trebuie acordata pana la implinirea varstei de 18 ani, in vederea asigurarii subzistentei copilului.( orice alta intelegere contrara este lovita de nulitate absoluta).

In situatii de exceptie, pensia de intretinere trebuie acordata pana la implinirea varstei de 26 de ani.

Ratiunea acordarii pensiei de intretinere este data de faptul ca , pe parcursul studiilor, studentul este in imposibilitate de a presta o activitate remunerata si trebuie sustinut de catre parinti, din punct de vedere pecuniar..

Asadar, starea de nevoie este generata de lipsa veniturile si de frecventarea unei institutii de invatamant.

Pentru a fi stabilita pensia de intretinere ,se impune a fi sesizata instanta de judecata.

Calitate procesuala activa
are majorul, care are deplina capacitate de exercitiu .( actiunea promovata de catre unul dintre parinti va fi respinsa, din cauza lipsei calitatii procesuale active a acestuia, ca inadmisibila ).

Plafonul maximal stabilit de Codul civil este de 25 % din venitul net realizat, cu mentiunea ca o suma de bani, cu titlu de pensie de intretinere, poate fi platita anticipat.


Daca starea de nevoie nu mai este mentinuta, obligatia legala de intretinere inceteaza.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara dupa 18 ani badea adina badea adina Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: pentru ca fiul meu este major si isi continua studiile de licenta, pot introduce tot eu actiunea in ... (vezi toată discuția)
Plata pensie alimentara major CeviucM CeviucM Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! Sotul unei cunostiinte are 2 copii din 2 relatii anterioare, unul de 21 ani si unul de 18 ani. Din casatoria ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa majorat tomasuzana tomasuzana cum se procedeaza continuarea platii cupa 18 ani student? si cum se inceteaza plata pensiei la implinirea a 18 ani? ... (vezi toată discuția)