avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vanzare auto cu bucluc - inselaciune sau doar manopere ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vanzare auto cu bucluc - inselaciune sau doar manopere dolosive?

Speta pe scurt: se vinde auto cu gargara prealabila si verificare la service care da ok-ul dpdv tehnic si estetic. Ulterior se dovedeste ca masina a fost dauna totala, predata unei firme de dezmembrari si repusa in circulatie. + artificii ingineresti pentru a pacali testerul despre lipsa in fizic a airbagurilor.

Politistul spune ca opinia procurorului care supravegheaza dosarul este ca povestea este un litigiu pur civil. Am vazut ca legea cu masluirea kilometrajului nu a supravietuit, tocmai datorita existentei infractiunii de inselaciune. Cum Dumnezeu sa nu existe rezolutie infractionala la vanzator? Pai daca spui ca masina nu a fost implicata in accident si are airbaguri si AC si ca e in garantie, iar ulterior afli ca tu ai cumparat o epava fatzuita care e o bomba cu ceas, e doar litigiu civil?

Refuz sa cred si sa accept acest lucru.
Sunt la inceputul cercetarilor, insa mi-au murit si sperantele cand am auzit opinia dlui procuror.

Ce parere aveti? Poate ceva practica?
Multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: Lavinia Toma , utilizator 13:19, 11 Iulie 2018
Vanzatorul a fost singurul proprietar?
Stati linistit, multe dintre infractiuni sunt considerate de catre politisti si procurori litigii civile. Le dai cu legea in cap, citezi doctrina si practica si ei tot o tin mortis ca nu e fapta penala, fara niciun argument juridic.

Va sfatuiesc sa incercati o anulare amiabila cu vanzatorul iar, in cazul in care aceasta nu este posibila, sa formulati plangere penala, pe care, eventual, sa o expediati cu posta catre sectia de politia.

Astfel, politia va fi obligata sa analizeze plangerea iar daca se da o solutie de clasare/renuntare la urmarire penala, puteti sa o atacati la instanta de judecata.

Nu e treaba usoara insa, asa ca inarmati-va cu rabdare si, de preferat, apelati la ajutor de specialitate.
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2017
Ana-Maria Pînzaru, Avocat
Proprietarul initial are accidentul.
Asiguratorul CASCO vinde epava la o firma de dezmembrari.
Vanzarea se face intre proprietarul initial si firma de dezmembrari (firma care nu-si transcrie dreptul).
Pe carte apar doar proprietarul initial si vanzatorul.

Uitai sa va spun: vanzatorul a lucrat 8 ani de zile ca vopsitor auto la service-ul unde s-a facut verificarea masinii. Si cel de la service si vanzatorul s-au comportat ca niste straini, desi se cunosteau. Vanzatorul a insistat sa facem verificarea acolo, motivand ca nu are timp pana la reprezentanta.

Necazul mai este ca tot din pricina gargarei, in contractul de cumparare este trecuta o suma mai mica decat cea reala. Deci un demers in civil este cam sinucigas.

Plangerea este depusa. Voiam sa derulez filmul inainte, sa vad daca pot spera la ceva. In civil oricum nu pot face probe mai deloc.
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2017
kimbao, utilizator
Vanzatorul o sa declare ca habar nu avea, dvs trebuie sa incercati sa demonstrati ca minte si ca a incercat prin aceste manopere dolosive sa va induca in eroare, e greu ce-i drept.
Doveditul laturii materiale este cel mai usor in cazul meu, fiindca am o sumedenie de inregistrari telefonice care imi sustin cu varf si indesat povestea.

Problema e modul cum vede procurorul aceasta patanie: civil sau penal? Refuz sa cred ca simpla existenta a contractului de v/c face sa plaseze speta pe taramul civilului.

Tot in inregistrarile telefonice am surprins si afirmatia celui de la service care spune ca atunci l-a vazut pentru prima data pe vanzator. Si el de fapt a lucrat 8 ani de zile acolo.

Dumnezeu ma ierte daca asta e civil...

Alte discuții în legătură

În ce bază legală pot fi pedepsiți cei care măsluiesc kilometrajul mașinilor second hand? marius_oprita marius_oprita As vrea sa stiu si eu, daca stie cineva, care este aricolul adaugat in codul penal, care ne face raspunzatori pentru masluirea kilometrajului auto.multumesc (vezi toată discuția)
Reparație auto neconforma. dosar penal Teo112 Teo112 Am fost implicat într-un accident rutier. Șoferul vinovat mi-a dat asigurarea și am ales să repar mașina la un service autorizat. După două ... (vezi toată discuția)
Plangere penala inselaciune Neinhalt Neinhalt Buna ziua, Am urmatoare problema. Am cumparat un Megane 2 de la un individ, care in momentul in care mi-a vandut masina m-a asigurat ferm ca nu a avut ... (vezi toată discuția)