Dacă colegii mei membrii ai consiliului de administrație al scolii au votat pentru depunerea unei plângeri penale nefondate (ca am furat laptop-ul scolii care era in gestiunea mea eu fiind contabilul sef al unitatii) în timp ce ma aflam în concediu medical cum i-i pot trage la răspundere?
Din relatarea d-voastră constat că ,,laptop-ul scolii care era in gestiunea mea''. Dacă din acte rezultă că era în gestiunea d-voastră și înainte de plecare în concediul de odihnă nu l-ați predat cu proces verbal unui înlocuitor sau altei persoane care avea cheia de la birou sunteți bun de plată. Organul de cercetare penală ar putea încadra nu furtul, ci și alte infracțiuni de serviciu (depinde ce date și informații conținea acela terminal electronic).
În concluzie, încercați înțelegerea amiabilă cu instituția (școala), în sensul că ar putea exista posibilitatea să vă tragă eșalonat banii din salariu cu acordul d-voastră pănâ la achitarea contravalorii terminalului electronic (dacă nu sunt alte pretenții). Deoarece, veți cheltui mai mulți bani și acumula stres luptându-vă cu o cauză în care aveți și d-voastră aveți o mare parte de vină (repet, dacă laptop-ul l-ați primit pe semnătură în acte și nu l-ați predat la plecarea în concediu). În situația în care sunt mai mulți colegi în birou, aceștia ar putea să vă ajute solidar (în special și cei care au acces la acel terminal).
Dacă nu sunteți de acord cele de mai sus și doriți depistarea vinovatului, vă recomand un avocat în vederea consultării și ați putea verifica (sau cere o verificare) prin cei responsabili (în situația în care terminalul electronic era conectat la rețeaua internă a școlii) să identifice ultima dată și oră când a fost conectat și ultima logare a utilizatorului. Mai mult, organul de cercetare (în cadrul cercetării) ar putea identifica dacă terminalul a fost conectat la internet după data plecării în concediu.
În speranța că am fost de ajutor vă doresc succes.
Dumneavoastră trebuie (sau ar trebui) să aveți cunoștință de persoanele care ar fi putut avea acces în birou. Au fost urme de forțare încuietori, ferestre? Dacă da, atunci trebuiau aduse la cunoștință în scris conducerii. Verificați înregistrarea video, dacă există în școală și dacă nu a depășit termenul de 30 de zile de la incident (termen maxim de arhivare a înregistrărilor video).
Nu confundati dreptul civil cu cel penal. In drept civil, pentru hotul neprins raspunde Sinsi. In drept penal, pentru hotul neprins nu raspunde nimeni, adica trebuie dovedit ca Sinsi (sau altcineva) a furat laptopul. Ma rog, nu sunt sigur daca nu s-ar incadra la delapidare, depinde...