avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala și calomnie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala și calomnie

Dacă colegii mei membrii ai consiliului de administrație al scolii au votat pentru depunerea unei plângeri penale nefondate (ca am furat laptop-ul scolii care era in gestiunea mea eu fiind contabilul sef al unitatii) în timp ce ma aflam în concediu medical cum i-i pot trage la răspundere?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 20:10, 10 Ianuarie 2017
Asteptati sfarsitul cercetarii penale referitoare la dvs. si daca e cazul, ulterior depuneti plangere de inducere in eroare a justitiei.
Din relatarea d-voastră constat că ,,laptop-ul scolii care era in gestiunea mea''. Dacă din acte rezultă că era în gestiunea d-voastră și înainte de plecare în concediul de odihnă nu l-ați predat cu proces verbal unui înlocuitor sau altei persoane care avea cheia de la birou sunteți bun de plată. Organul de cercetare penală ar putea încadra nu furtul, ci și alte infracțiuni de serviciu (depinde ce date și informații conținea acela terminal electronic).
În concluzie, încercați înțelegerea amiabilă cu instituția (școala), în sensul că ar putea exista posibilitatea să vă tragă eșalonat banii din salariu cu acordul d-voastră pănâ la achitarea contravalorii terminalului electronic (dacă nu sunt alte pretenții). Deoarece, veți cheltui mai mulți bani și acumula stres luptându-vă cu o cauză în care aveți și d-voastră aveți o mare parte de vină (repet, dacă laptop-ul l-ați primit pe semnătură în acte și nu l-ați predat la plecarea în concediu). În situația în care sunt mai mulți colegi în birou, aceștia ar putea să vă ajute solidar (în special și cei care au acces la acel terminal).
Dacă nu sunteți de acord cele de mai sus și doriți depistarea vinovatului, vă recomand un avocat în vederea consultării și ați putea verifica (sau cere o verificare) prin cei responsabili (în situația în care terminalul electronic era conectat la rețeaua internă a școlii) să identifice ultima dată și oră când a fost conectat și ultima logare a utilizatorului. Mai mult, organul de cercetare (în cadrul cercetării) ar putea identifica dacă terminalul a fost conectat la internet după data plecării în concediu.
În speranța că am fost de ajutor vă doresc succes.
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2017
Daniela Gratiela, Alte profesii
De toate inregistrarile contabile eu răspund,nu exista alt contabil în scoala
Dumneavoastră trebuie (sau ar trebui) să aveți cunoștință de persoanele care ar fi putut avea acces în birou. Au fost urme de forțare încuietori, ferestre? Dacă da, atunci trebuiau aduse la cunoștință în scris conducerii. Verificați înregistrarea video, dacă există în școală și dacă nu a depășit termenul de 30 de zile de la incident (termen maxim de arhivare a înregistrărilor video).
Nu confundati dreptul civil cu cel penal. In drept civil, pentru hotul neprins raspunde Sinsi. In drept penal, pentru hotul neprins nu raspunde nimeni, adica trebuie dovedit ca Sinsi (sau altcineva) a furat laptopul. Ma rog, nu sunt sigur daca nu s-ar incadra la delapidare, depinde...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt din gestiune vasile cel mare vasile cel mare sunt angajat la o scoala. am avut in subinventar un laptop, care mi s-a furat din birou. s-a anuntat politia si este un dosar penal cu autor necunoscut. ... (vezi toată discuția)
Furt din gestiune vasile cel mare vasile cel mare Mi s-a furat un laptop din gestiune, cu ancheta la Politie si autor necunoscut. Contabilitatea vrea sa imi retina pe salar costul laptop-ului. Este corect? (vezi toată discuția)
Bunuri furate - cine raspunde codrutanastasia codrutanastasia Sunt administratorul unei gradinite cu program prelungit iar in data de 3 spre 4 martie, noaptea, gradinita a fost sparta de hoti, acestia furand alimente din ... (vezi toată discuția)