Astazi am primit decizia de incetare a contractului de munca pe perioada nedeterminata cu aer 65, alin 1 ca urmare a dificultatilor economice ( nereale de altfel). Voiau sa faca incepand cu data de maine, dar am solictat preaviz si mi s-a oferit de 20 zile. Mi s-a spis ca de maine nu vor sa ma mai duc pentru ca nu ar avea incredere ca ma voi implica in activitate. In cadrul firmei la care lucram, o clinica stomatologica lucrează 4 medici ( unu cu cmi si 3 angajati pe un srl). Eu am figurat in cadrul cmi ului. Acum am fost concediata pe motiv de restructurare post, dar in același timp se tin interviuri pentru acelasi post pe care eu am activat 1 an si este deja o persoana care a fost in proba o luna si urmează sa fie angajată. Ei merg pe ideea ca noua persoana va fi angajata pe srl, nu pe cmi cum am fost eu. Este legal? Si doream sa stiu daca pot sa stau acasă in preaviz asa cum au precizat. Deasemenea, va rog sa îmi spuneți daca se acorda vreun salariu compensatoriu in aceasta concediere ( nu stiu daca exista vreun contract de munca la nivel de societate) iar in contractul individual de munca nu se specfica nimic. Va mulțumesc frumos!
1. Daca sunteti nemultumit, aveti posibilitatea sa contestati decizia de concediere la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca, in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei, pentru: - neindeplinirea conditiilor de fond. Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
- neindeplinirea conditiilor de forma. Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta. De asemenea, decizia trebuie sa contina in mod obligatoriu si durata preavizului.
2. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil. (art.67 C.mun.)
Asadar, aveti dreptul la salarii compensatorii numai daca asa ceva este prevazut in c.i.m., in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.
In lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul nu are obligatia de a acorda salarii compensatorii.
De asemenea, potrivit principiului libertatii contractuale, partile de comun acord pot negocia acordarea de salarii compensatorii in caz de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
3. Practica judiciara a statuat ca, nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post.
Concediere abuziva
patricia84
Buna seara, am si eu o problema si am nevoie urgenta de ajutorul dumneavoastra. Am fost anuntat verbal de seful meu ca urmeaza a fi dat afara, iar calea ar fi ... (vezi toată discuția)