avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Neprezentare citatie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Neprezentare citatie

Buna ziua!

Voi povesti putin ca sa aveti o idee si astfel sa ma puteti sfatui mai bine, daca doriti.
Intr-o seara, doi tipi s-au luat de mine si cativa prieteni. Din nefericire, doar unul dintre ei a fost putin lovit, iar noi nu ne-am bagat pentru ca este mare smecher in oras. A doua zi, prietenul asta al meu a mers la politie si a depus plangere. Ne-a chemat ca martori, am fost, am depus declaratie apoi am plecat acasa. Intr-un final, prietenul asta si-a retras acuzatia, dar pentru ca baiatul scandalagiu avea inca nu stiu cate dosare penale, politia l-a dat in judecata.
Treaba e ca s-a ajuns la instanta si am primit o citatie sa ma prezint la judecatorie. Practic, eu si prietenii mei trebuie sa ne prezentam acolo in calitate de martor pentru ca politia il da pe ala in judecata si se foloseste de noi.
Ce pot sa fac? Prietenii mei sunt hotarati sa nu se prezinte. Mie imi este frica sa primesc amenda. Parintii imi spun ca ar fi bine sa merg si sa ii spun judecatorului ca nu mai am nimic de adaugat si sa ma lase sa plec.
Mentionez ca am 18 ani.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:39, 26 Septembrie 2009
Asa este domnule Koleus ! Doamna Gabriela, va rog cititi mai cu atentie ceea ce scriu in postari. Am explicat destul de clar.

Cum puteti sa-mi spuneti ca nu se va ajunge in instanta cand eu spun aici ca am primit citatie?
Am citit si nu mi s-a parut ca ati explicat clar. Citatia puteati sa o primiti si de la parchet. La fel cum ati afirmat ca politia l-a dat in judecata. Poate politia s-a sesizat si parchetul l-a trimis in judecata.
De aceea cred ca lucrurile ar trebui sa fie mai clare inainte de a emite o parere.

Oricum o sa primiti amenda daca nu va prezentati si veti fi chemat cu mandat de aducere. N-o sa aveti incotro si va trebui sa dati o declaratie care ar trebui sa corespunda cu declaratia data la politie si parchet.

@koleus Cred ca ai dreptate cu incadrarea. :D
si vezi ca acum poate sa vina nu numai politia sa execute mandatul de aducere, mai nou se apeleaza si la jandarmerie, pentru executarea mandatelor, si acestia te cauta pana te gasesc!
Cred ca nu este bine sa nu te prezinti. Se putea intampla ceva si mai rau.
Ma refer o infractiune de omor,etc... Daca de la aceasta varsta, nu intelegi sa te prezinti la instanta...
Colegii mei ti-au explicat destul de clar consecintele. Cred ca trebuie sa discutam altceva!
Ceea ce ar interesant de aflat totusi este care este incadrarea juridica a faptei savarsite. Daca este vorba de lovire sau alte violente acolo exista plangere prealabila. Cum in cazul nostru plangerea prietenului dumneavoastra a fost retrasa dar organele de urmarire penala au continuat practic procesul penal, nu ma face decat sa cred ca e alta incadrare juridica cum ar fi vatamarea corporala, vatamare corporala grava. Asta este parerea mea. Nu de alta dar daca era vorba de lovire si alte violente retragerea plangerii ar echivala cu incidenta art 10 lit h) din Codul de procedura penala si procesul inceteaza. Oricum ar fi cel mai bine ar fi sa va prezentati in instanta si sa declarati tot ce stiti. Cat despre protectia martorilor va sugerez sa va folositi de ea ca nu degeaba exista, mai ales daca credeti ca invinuitul/inculpatul va poate aduce vreo atingere fizica/psihica, etc. Mult bafta si noroc.

Alte discuții în legătură

Solicit ajutorul dumneavoastra dumitriu_bogdan dumitriu_bogdan Buna ziua. Un vechi prieten de-al meu are o problema cu autoritatile. Povestea este cam asa. Intr-o seara, tipul venind de la munca, a oprit si a luat o ... (vezi toată discuția)
daca nu ma prezint andrei856 andrei856 buna as vrea sa stiu ce se intampla daca nu ma prezint la un proces in calitate de martor.am fost chemat la procuratura si atunci mi sa spus ca sunt cercetat ... (vezi toată discuția)
Se poate retrage plangerea sau reclamatia penala? alina240 alina240 Nu stiu daca m-am exprimat bine in titlu dar am sa va relatez situatia: In urma cu ceva timp in calitate de persoana fizica am incheiat contract cu o firma in ... (vezi toată discuția)