avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract pt 160 de ore / muncim 250 de ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract pt 160 de ore / muncim 250 de ore

Buna ziua,

Lucrez ca receptioner hotelier de 1 an de zile. Pe contractul de munca este specificat un salariu brut de 1200 de lei si o norma de munca de 8 ore pe zi/ 40 de ore pe saptamana (cu posibile modificari ale programului daca este nevoie).Nu sunt specificate bonurile de masa.
In realitate salariul in mana este de 1000 de lei + aproximativ 180 de lei bonuri de masa (9 lei bonul x cu nr de zile lucrate in luna respectiva) iar norma de lucru este de 250 +/- de ore pe luna (sambete, duminici, sarbatori legale, ture de noapte - acelasi salariu lunar).Suntem 3 receptionere si lucram fiecare cate 12 ore/ zi, apoi 12 ore/noapte si urmeaza ca iesind din tura de noapte sa avem ziua respectiva libera + urmatoarea (aproape 2 zile libere daca se poate spune asa).
Semnam un stat de plata pt bani aceea 1000 de lei si pt bonurile de masa de 180 de lei - aproximativ -.Nu exista o condica de pontaj al numarului de ore lucrate, dar pe parcursul unui an se poate verifica cine si de cate ori si la ce ora a facut o "inchidere de zi".
1. Care este salariul net la un brut de 1200 de lei?
2. Bonurile de masa pentru ce se acorda? Au vre-o legatura cu salariul? (Vin in completarea salariului discutat sau exclusiv peste?).
3. Sutele de ore lucrate de-a lungul unui an neplatite, le pot recupera ? In bani sau in ore libere platite?
4. Ce este de facut ?


Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:15, 10 Ianuarie 2017
alina1515 a scris:

......
1. Care este salariul net la un brut de 1200 de lei?
2. Bonurile de masa pentru ce se acorda? Au vre-o legatura cu salariul? (Vin in completarea salariului discutat sau exclusiv peste?).
3. Sutele de ore lucrate de-a lungul unui an neplatite, le pot recupera ? In bani sau in ore libere platite?
4. Ce este de facut ?


Multumesc.



1. Nu puteti avea un brut de 1200 lei , deoarece :
- de la 01.05.2016, salariul minim brut este de 1250 lei indiferent de studiile necesare ocuparii unei functii.

- de la 01.02.2017, salariul minim brut este de 1450 lei indiferent de studiile necesare ocuparii unei functii.

Calculator salariu 1200 lei brut - rezultate
[ link extern ]

2. Salariaţii din cadrul societatilor comerciale pot primi o alocaţie individuala de hrana, acordată sub forma tichetelor de masa, suportata integral pe costuri de angajator.

"Potrivit reglementarilor Codului fiscal, veniturile in natura se cumuleaza in vederea impozitarii in luna in care acestea au fost primite de salariati. In aceeasi maniera, respectand regula generala, sunt tratate si celelalte venituri din salarii (de exemplu primele), cumulandu-se cu veniturile de natura salariala ale lunii in care se platesc. In mod similar, Hotararea Guvernului nr. 791/2010 a reglementat impozitarea valorii nominale a tichetelor de masa, acordate potrivit legii, ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite. Prin urmare, contravaloarea tichetelor de masa va fi inclusa in statul de salarii in scopul impozitarii. Calculul, retinerea si virarea impozitului pe salarii se va efectua de catre angajator, contravaloarea tichetelor de masa fiind impozitata prin cumulare cu celelate venituri de natura salariala realizate in luna in care sunt acordate."
www.avocatnet.ro/content/for...

3. Orele suplimentare nu mai pot fi efectiv recuperate , ci doar numai platite.

4. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

Multumesc foarte mult pt raspuns dar mai am o nelamurire.

In fiecare luna incepand cu ianuarie 2016 , avand cate 90 de ore / luna lucrate peste norma de pe contract , eu imi pot primii banii pe toate orele adunate sau zile libere? Sau este mult prea tarziu pt a mai face ceva?
Zile libere nu va mai pot acorda , dar in schimb , munca suplimentara trebuie sa va fie platita.

Neplata drepturilor salariale poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nereguli privind plata soferilor pe comunitate aurelian_musa aurelian_musa Buna ziua,lucrez sofer pe tir in comunitate.Firma mama este din italia si a deschis si in romania o firma cu 11 cap tractor ce trage pt el remorcile firmei ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului majestik majestik cui trebuie sa ma adresez pentru a reclama firma la care lucrez de urmatoarele nereguli:lucrez minim 240 de ore lunar doar in tura de noapte fara a primi vreun ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa silvia popa silvia popa Am o mare problema in legatura cu distribuirea bonurilor de masa.Nu este prevazuta expres in c.i.m.,nici in ultimul act aditional dar se distribuie dupa bunul ... (vezi toată discuția)