avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparare conducta de scurgere la iesirea din bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparare conducta de scurgere la iesirea din bloc

Buna seara. Am început anul cu o ședință a locatarilor in care s-a dezbătut problema conductei de scurgere care e deteriorata si trebuie sa remediem problema si locatarii trebuie să stranga bani. In acest sens s-a făcut un demers de catre seful de scară care a apelat la firme particulare pentru a afla un deviz estimativ al lucrării.
Intrebarea mea este pana unde este dreptul locatarilor de a rezolva problema cu țevile de scurgere si de unde incep atribuțiile firmei apa-canal care se ocupa cu distribuția apri potabile si salubrizare. Mulțumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Tadrian82 , utilizator 23:23, 12 Octombrie 2018
pentru conductele de alimentare cu apa, societatea furnizoare are in proprietate/administrare partea de pana la bransament (apometru), iar de la bransament in interiorul condominiului (bloc, scara) este proprietatea comuna si indiviza a proprietarilor de partamente.
pentru conductele de canalizare, este similar: din condominiu pana la deversare (canal) apartine proprietarilor, de la deversare apartine societatii care presteaza serviciul de canalizare
Deci sa înțeleg ca responsabilitatea noastră a locatarilor se termina la prima canalizare la 3-5m de bloc iar restul pentru restul este responsabila firma angajata de primatie?
Ca sa rezolvati problema va sugerez sa apelati la firma de apa-canal cu care asociatia dumneavoastra are contract. Firma are echipe de interventie, de repartii. Sesizati inscris necazul ce-l aveti si solicitati sa rezolve. Vor veni, vor constata si daca este partea de canalizare a lor, o vor repara fara sa va coste nimic. Daca acea parte de canalizare este a asociatie, firma va aduce la cunostinta, va spune pretul si, daca vreti, face repartia, urmand sa platiti.
Asa nu umblati dupa firme care au sau nu competenta in asemenea lucrari, ci apelati clar la firma de apa-canal ce are ca obiect de activitate exact ceea ce va trebuie dumneavoastra.
Da, așa.este.
Ati inteles bine.

Va pot spune ca in toamna trecuta am avut si noi doua situatii asemanatoare - cu sedinta, discutii, cautare de firme...
Proprietarii au hotarat sa sapei ei acel șant cu lungimea de 5 m si adancimea de cca. 1,5 m (pana la tevile existente), iar firma sa faca inlocuirea tevilor respective, insa dupa doua saptamani proprietarii nu sapasera niciun centimetru de șant.
Asociatia a fost nevoita sa se inteleaga cu un cetatean sa efectueze el sapaturile si dupa efectuarea lucrarii sa astupe cu pamant acel șant.
Sfaturi:
- sapatura sa se faca cu atentie pentru a nu deteriora panta data initial de constructor; daca sunt conditii, puteti face panta un pic mai mare pentru ca apa deversata din bloc sa curga lejer in caminul de colectare spre canal;
- procurati-va 0,5 - 1,0 mc de nisip de constructii pe care sa-l asterneti la fundul șantului in asa fel incat noile tevi pe care le veti pune sa stea pe acel pat de nisip; atentie, sa nu deteriorati panta despre care va spuneam;
- noile tevi ( una pentru evacuarea canalizarii si una pentru apa pluviala, ar fi bine sa fie de un diametru mai mare (acum aceste tevi au diametru de 110 mm, noi am gasit si efectuat lucrarea cu tevi de 160 mm);
- daca aveti conditii, incercati protejarea tevilor cu caramida su alte materiale in sensul ca greutatea pamantului cu care o sa acoperit santul sa nu deterioreze tevile; noi am pus din loc in loc niste caramizi, creeind un fel de mic tunel - care vor proteja tevile;
- tot pentru protejarea tevilor, incercati sa indepartati toate radacinile copacilor care ajun prin șanț;

Costul lucrarii la noi a fost de aprox. 2160 lei, insa sunt situatii particulare in care costurile s-au ridicat la 3000 lei.
Firma sa va ofere o garantie de 10-15 ani (vechea instalatie a rezistat 40 de ani !).
Banuiesc ca lucrarea o veti face in primavara-vara. Pana atunci strangeti fd. de reparatii.
Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2017
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul costuri reparatii Daniela Ana Albota Daniela Ana Albota Buna seara ! Cum este corect sa se repartizeze costurile cu inlocuirea partii comune de iesire a conductelor de scurgere din subsolul blocului ? (adica nu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! conducta de canalizare care iasa din bloc si se duce ... Rares25acasa@yahoo.com Rares25acasa@yahoo.com Buna ziua! Conducta de canalizare care iasa din bloc si se duce in canalul de deversare a apei menajere e de consum circa 10 m liniari a cui apartine si cine ... (vezi toată discuția)
Condominiu mihailovin27 mihailovin27 Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti cu un aspect legat de condominiu. De curand s-a infundat iar conducta de canalizare comuna , s-a facut sedinta cu ... (vezi toată discuția)