avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul costuri reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul costuri reparatii

Buna seara ! Cum este corect sa se repartizeze costurile cu inlocuirea partii comune de iesire a conductelor de scurgere din subsolul blocului ? (adica nu coloanele de scurgere ).Pe bloc au fost construite mansarde iar cotele-parte indivize nu au fost recalculate. Mai mentionez ca la parterul blocului exista si cateva spatii comerciale care sunt conectate la aceeasi canalizare. Deci cum se calculeaza, conform legii, aceste costuri?
Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2022
Daniela Ana Albota, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:34, 20 Februarie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Costurile cu reparațiile in Asociația de proprietari se repartizează conform suprafeței
spațiului deservit conform Legii 196/2018 .
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Costuri reparatii parti comune se repartizeaza in baza cotei indivize
Costurile se calculeaza pe cota indiviza dar repartizarea lor se face asa:
Daca se poate identifica vinovatul (sau beneficiarii inlocuirii in cazul dv) care a produs paguba(*infundarea, spargerea etc) o plateste doar vinovatul sau vinovatii.
De exemplu daca este iesirea doar a unei scari partea ce trebuie inlocuita platesc toti propriietarii acelei scari nu tot blocul. Si cei de la mansarda platesc ca si restul locatarilor.
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2023
w_v_w_v, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati mentionat ca:
...Pe bloc au fost construite mansarde iar cotele-parte indivize nu au fost recalculate. Mai mentionez ca la parterul blocului exista si cateva spatii comerciale care sunt conectate la aceeasi canalizare.

Pai de ce nu recalculati toate cotele indivize? Acum cum repartizati aceste costuri pe cpi ?
Aceasta chestiune revine conducerii (com. ex.), care face calculele, apoi le prezinta in AG si le comunica tuturor proprietarilor.
Dupa ce recalculati aceste cote-parti, dati administratorului sa se ocupe mai departe.
Sunt de acord cu @w_v_w_v, care a mentionat ca ...Daca se poate identifica vinovatul (sau beneficiarii inlocuirii in cazul dv) care a produs paguba(*infundarea, spargerea etc) o plateste doar vinovatul sau vinovatii., dar cred ca nu este cazul mentionat.
De obicei acele conducte care fac legatura cu subsolul blocului (asa-zisa basha) si canalul colector care face legatura cu canalizarea stradala, sunt din fonta cu diametrul de 110 mm, sunt foarte vechi, s-au subtiat si au devenit foarte poroase in asa masura incat "agata" si apoi infunda foarte repede scurgerea.
Este nevoie sa se sape un sant intre canalul colector si bloc (peste 1m adancime), scoaterea fontei degradate (faceti si cateva foto, asa de amintire, pentru ca asa ceva trebuie executat la fiecare bloc / scara). Santului respectiv i se creeaza o mica panta descendenta (de la bloc, la canalul colector) si se inlocuiesc conductele cu altele noi cu diametru de cel putin 160 mm. Noua conducta poate fi protejata impotriva greutatii pamantului cu care o sa o acoperiti, cu caramizi sau beton provenit din demolari.
Bine ar fi ca in canalul colector, la capatul noii conducte sa montati o clapeta de sens unic.
Lucrarea trebuie facuta in doua etape - una este cu sapatul santului si apoi astuparea acestuia, iar schimbarea conductei sa se faca de specialisti.
Sigur, repartizarea costurilor se va face proprortional cu cpi - recalculata, adica unde intra toti participantii "la trafic".
Retineti: aceasta lucrare se face o data la 45 - 50 de ani, cu mentiunea ca toti proprietarii sa duca gunoiul menajer unde trebuie, conducta respectiva sa fie folosita doar la golirea apelor menajere.
Succes!
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2023
Adam Grecu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Canalizare bloc- de la iesirea din bloc si pana la strada florin.campean florin.campean Buna seara , as dori sa va inreb cui apartine canalizarea blocului, partea cuprinsa de la iesirea din bloc si pana la racordul din strada. Ma refer la faptul ... (vezi toată discuția)
Cum se plateste vidanjarea? Kinga22 Kinga22 In scara in care locuiesc s-a infundat canalizarea principala.Vecinii dau vina unul pe altul iar pe doamna de la asociatie nu o intereseaza si se pare ca ... (vezi toată discuția)
Distribuire cheltuiala aferenta desfundarii canalizarii - nr.persoane sau cota % Almaris Almaris In HG 1588/2007 la art.34 se afirma ca sunt cheltuieli pe numar de persoane cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi [b]canalizare[/b] iar la ... (vezi toată discuția)