avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Distribuire cheltuiala aferenta desfundarii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Distribuire cheltuiala aferenta desfundarii canalizarii - nr.persoane sau cota %

In HG 1588/2007 la art.34 se afirma ca sunt cheltuieli pe numar de persoane cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare iar la art.37 se mentioneaza vidanjarea.

Art.43 face referire la cheltuielile pe cota indiviza de proprietate care printre altele sunt cu privire la conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare.

Intrebarea este cum se distribuie o factura emisa pentru desfundare canalizare(nu vidanjare), pe cota parte sau numar persoane? Mentionez ca este vorba de canalul colector principal. Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2017
Almaris, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 18:06, 25 Februarie 2017
Categoric pe cota parte și se distribuie la toți proprietarii din imobil nu numai la proprietarii de pe coloana respectiva.
Desfundare sau vidanjare este aproape acelasi lucru.
Se repartizeaza pe nr de persoane, logic, desfundare inseamna ca s-a infundat. De catre cine? Cine a folosit-o! Au folosit-o persoanele care au locuit in imobil. Deci persoanele care au folosit-o o vor si desfunda.
Numai in cazul in care trebuie inlocuita se va repartiza pe cota parte indiviiza.
DEX
VIDANJÁ, vidanjez, vb. I. Tranz. A goli, a curăța haznalele, gurile de scurgere etc. – Din fr. vidanger.
brosservictor a scris:

.... Cine a folosit-o! Au folosit-o persoanele care au locuit in imobil. Deci persoanele care au folosit-o o vor si desfunda.
Numai in cazul in care trebuie inlocuita se va repartiza pe cota parte indiviiza.


Stimabile - vidajarea, ca lucrare + eventualele reparatii (de obicei este necesar), intra inrtr-o categorie care se poate chema "Lucrari repar. subsol" . Aceasta categorie de lucrari se repartizeaza proportional cu sup. utila a apartamentului (cota indiviza de proprietate), asa cum afirma si autorul topicului si chiar nu stiu de ce mai intreaba daca stie...

Asa scrie in Legislatie, asa ca ce sa mai discutam!
@Adam Grecu

Vidanjarea fara nicio reparatie, pur si simplu desfundarea canalizarii se repartizeaza la numar de persoane.

HG 1588/2007
Art. 37. - (1) Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc in condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in cladire in luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere si a hranei; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune; colectarea deseurilor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabileste printr-o conventie aprobata de comitetul executiv al asociatiei de proprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre plati desfundare ghena si sau coloane bon32 bon32 Despre desfundat ghenă si/sau coloana scurgere. Odata ce ridicarea gunoiului menajer se face pe numar persoane prezente, si desfundarea ghenei ar trebui ... (vezi toată discuția)
Vidanjare versus canalizare Fulg Fulg Buna ziua, am o intrebare. In H.G 1855/2007, norme de aplicare a Legii Asociatiilor de proprietari, scrie ca vidanjarea se plateste la nr. de persoane, iar ... (vezi toată discuția)
Plata utilitati - lift adivasiu adivasiu cum se calculeaza contributia proprietarilor la plata facturii lunare de intretinere a liftului? conform legii 270/2007.......nu prea reiese clar...... in ... (vezi toată discuția)