avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Motivare instanta - doar netemeinicie nu si ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Motivare instanta - doar netemeinicie nu si nelegalitate.

Buna seara,

Expun problema pe scurt. Plangere impotriva Politiei Rutiere avand ca obiect plangerea contraventionala impotriva P.V., invocand trei motive:
1) netemeinicie: faptele nu s-au petrecut asa cum a constatat politistul de la Biroul Accidente.
2) nelegalitate: politistul a refuzat trecerea in PV a celor trei mentiuni pe care le avea de facut contravenientul, pe motiv ca formularul are doar 2 randuri si nu incap + refuzul intocmirii unei anexe la PV.
3) nelegalitate: constatarea nu s-a facut in mod direct, cum prevede art. 109 din Codul Rutier, ci pe baza unor povestiri ale celor implicati, spuse la sediul Biroului Accidente.

Dupa aproape 1,5 ani se da hotararea (si mi se comunica azi), favorabila. Dar in motivare nu se retin decat aspectele de netemeinicie. Nu se aminteste niciunul dintre motivele de nelegalitate. M-ar fi interesat motivarea instantei pentru cele doua motive de nelegalitate.

Intrebari:

a) are vreo obligatie instanta sa se pronunte asupra tuturor motivelor invocate in plangerea contraventionala? (sau ia primul motiv care rezolva cauza in modul cel mai simplu si ignora restul)

b) cum pot face sa aflu totusi raspunsul instantei cu privire la validitatea celor doua motive de nelegalitate? [ as putea face apel in 30 de zile?]

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: AndreiMLZ , utilizator 22:15, 27 Septembrie 2017
In mod normal, instanta e obligata sa raspunda tuturor motivelor invocate.

Pe de alta parte, nu puteti face apel daca s-a pronontat o hotarare in favoarea dvs., legea considerand ca nu puteti justifica un interes, adica vreun folos de pe urma exercitarii apelului.
Si atunci ramane ca nu voi afla niciodata din acest proces daca am dreptate in privinta motivelor de nelegalitate?

Drept sa spun, ma interesa mai mult o motivare a instantei pe motivele de nelegalitate decat pe netemeinicie (caci imi era clar la netemeinicie cum stau lucrurile).

Nu pot face apel "împotriva considerentelor prin care s-au dat dezlegări unor probleme de drept ce nu au legătură cu judecata acelui proces sau care, deși au legătură cu procesul, sunt greşite [art. 461 alin. (2) NCPC]? În acest caz, apelantul nu critică soluția pronunțată, care îi este favorabilă;"

Adica instanta a zis, cu privire la motivul nr.2 invocat de catre mine, ca a verificat formal daca PV-ul cuprinde nume, prenume, data, fapta (art. 17 din OUG 2/2001), dar nu spune nimic despre ce am contestat eu, respectiv partea cu "mentiunile contravenientului" (art.16 din OUG 2/2001).

Nu s-ar incadra asta la "desi au legatura cu procesul, sunt gresite"? Pentru ca eu nu am contestat nicio clipa ceva din art. 17, ci din 16.
Continuare:

1) Am depus apel, l-am motivat cat am putut eu de bine/coerent. Instanta i-a cerut intampinare BPR si raspuns la intampinare mie. Inseamna asta ca instanta a admis apelul sau practica e sa ceara intampinarea si raspunsul si dupa aceea sa citeasca prima oara apelul si daca considera ca e neintemeiat sa-l respinga ... intampinarea si raspunsul la intampinare au fost facute cam degeaba?

2) Am intrebat BPR (dispecerat) despre procedura si mi-au zis ca in cazul in care instanta a anulat procesul verbal pentru ca politistul a atribuit culpa gresit, nu se mai incheie un nou proces verbal , ci, citez "politia nu se mai baga, se rezolva intre cel care a castigat in instanta si societatea de asigurari a celuilalt, care e si ea intervenient in dosar. Se merge cu hotararea judecatoreasca la societatea de asigurari."

Bun, dar cum ramane cu culpa celui care a cauzat tamponarea? Daca are noroc si politistul greseste (intentionat sau nu) in favoarea sa, gata, scapa de amenzi si suspendare, fara niciun deranj?
Daca instanta a stabilit ca Politia a gresit, nu trebuie ca Politia sa repare greseala si sa incheie procesul verbal in mod corect?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Apelul a fost respins. Dupa ce primesc motivarea, fac urmatoarele demersuri si revin cu amanunte.
Motivarea apelului a fost ca odata ce mi s-a dat dreptate in hotararea de la judecata de fond, instanta de apel nu considera necesar sa se pronunte in prinvinta celorlaltor motive. Deci se mentine hotararea instantei de fond si atat.

Ulterior, m-am dus la asiguratorul meu (care platise imediat dupa accident reparatia autoturismului vinovatului de fapt. Asiguratorul meu mi-a returnat sumele incasate in plus pentru politele mele RCA de dupa accident si pana la pronuntarea instante, sume ce se datorau
malusului incasat din cauza PV-ului, mi-a readus bonus-malus-ul la valoarea corecta si a inceput sa intreprinda demersurile pentru recuperarea banilor platiti pe nedrept vinovatului (somatie, apoi executare silita ... cica dureaza inspre un an.) O sa ma mai interesez la asigurator, sunt si eu curios daca pana la urma se recupereaza banii sau vinovatul va ramane cu masina reparata pe banii asiguratorului meu.

M-am dus apoi la asiguratorul vinovatului, care mi-a despagubit paguba (dupa mai bine de 2 ani! Eu am circulat cu avaria in tot timpul acesta, nefiind chiar grava. Nu stiu cum se face cand totusi trebuie sa repari masina, pentru a putea circula cu ea pe drumurile publice, imediat dupa accident. Anunti asiguratorul partii adverse, sa faca poze si sa constate, in caz ca vei castiga procesul?! Te cred ei pe cuvant, uitandu-se dupa 2 ani la pozele facute de tine si la ce facturi/bonuri aduci!?!)

Am facut o petitie catre Brigada Rutiera prin care le ceream sa sanctioneze conducatorul vinovat, conform cu hotararea judecatoreasca. Mi-au raspuns ca, conform OG 2/2001 art. 13 (1), aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. Si aici sunt curios daca pana la urma vinovatul ramane si nesanctionat. Nu mi se pare logic, dar pare sa fie posibil.

INTREBARE: Pe durata procesului in instanta, cu privire la stabilirea vinovatiei, nu se suspenda curgerea termenului de prescriptie a aplicarii sanctiunii contraventionale?

... poate imi raspunde totusi cineva ... :) Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2017
AndreiMLZ, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog ajutati-ma! dogele dogele Buna ziua! Ieri am fost parte a unui accident rutier, o tamponare usoara. Am mers la politie unde, spre uimirea mea, am fost gasit vinovat. S-a intocmit un ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca in cazul contestarii procesului verbal de catre vinovat Alin15572 Alin15572 Buna ziua, Acum 2 saptamani am fost implicat intr-un accident rutier pe raza orasului Bucuresti. Eu circulam regulamentar pe banda 3 a bulevardului, de pe ... (vezi toată discuția)
Apel vodzila57 vodzila57 Buna dimineata, Ce motive pot fi invocate la un Apel in cadrul unui proces civil? Va multumesc, (vezi toată discuția)