avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Infiintare filiala in Romania de catre o firma din UE
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Infiintare filiala in Romania de catre o firma din UE

Buna ziua.
O societate cu sediul in UE doreste sa infiinteze o filiala in Romania (un SRL) .
Filiala din Romania poate avea ca asociati pe langa firma mama din UE si alti asociati (persoane fizice romane)?
Fiind o filiala a unei firme straine trebuie sa indeplineasca vreo conditie cu privire la nume, capital social sau administrator, sediu, etc?
Exista vreo diferenta intre infiintarea in Romania a unui SRL cu asociat majoritar o firma din UE si infiintarea in Romania a unei filiale a unei societati din UE?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: vladgabriel73 , utilizator 20:11, 11 Ianuarie 2017
Buna ziua!

In general companiile din UE prefera infiintarea unei societati comerciale distincte in Romania, cu asociat unic compania din UE, cu organe de conducere individuale fara a fi tinute de societatea mamă.

Filiala este o societate comercială aflată într-o relaţie de subordonare decizională directă sau indirectă, faţă de o altă societate comercială care astfel o controlează, în general ca urmare a unei deţineri de titluri de participare cu drept de vot.

Filiala poate îmbrăca orice formă societară, indiferent de forma juridică a societăţii-mamă, fiind o societate comercială, ca subiect de drept distinct de societatea-mamă, Legea societăţilor nu conţine reglementări specifice cu privire la filiale, acestea fiind reglementate in prezent de prevederile art.42 din Legea 31/1990 republicata forma aplicabila astazi.

Societatea mamă poate fi asociat unic ori asociat majoritar.

Din practica va pot spune ca filialele poartă numele companii mamă cu mentiunea România.

Controlul societăţii-mamă asupra filialei sale se poate stabili prin mai multe metode juridico-economice vezi - art. 8 pct. 9-11 din O.M.F.P. nr. 1802/2014.

Art. 2 pct. 16 lit. b) din Legea pieţei de capital defineşte filiala ca fiind o societate în care există un asociat sau un acţionar societate-mamă, aceasta din urmă fiind o societate care, conform pct. 27, se află într-una din următoarele situaţii (i) deţine direct sau indirect, majoritatea drepturilor de vot, (ii) poate să numească sau să revoce majoritatea membrilor organelor de administrare sau de supraveghere ori alte persoane cu putere de decizie în societatea respectivă, (iii) poate exercita o influenţă asupra entităţii la care este acţionar sau asociat, în virtutea unor clauze cuprinse în contractele încheiate cu entitatea respectivă sau a unor prevederi cuprinse în actul constitutiv al acestei entităţi, (iv) a numit, ca rezultat al exercitării drepturilor de vot, majoritatea membrilor organelor de administrare sau de supraveghere ori majoritatea conducătorilor filialei în ultimele două exerciţii financiare sau controlează singur majoritatea drepturilor de vot, în baza unui acord încheiat cu ceilalţi acţionari sau asociaţi.

Regulamentul concentrărilor economice califică societatea-mamă întreprinderea care-
(i) deţine peste jumătate din capital sau din capitalul de exploatare, sau (ii) are puterea de a exercita peste jumătate din drepturile de vot, sau (iii) are puterea de a numi peste jumătate din membrii consiliului de administraţie, ai organelor de conducere sau ai organelor care reprezintă legal întreprinderea, sau (iv) are dreptul de a gestiona activităţile întreprinderilor.



Mult succes!
Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perimetru de consolidare fin contabila giocont giocont Buna seara! Am o intrebare legata de perimetru de consolidare: Este corecta consolidarea dintre o banca cu o SAI (o societate de administrare a ... (vezi toată discuția)
Filiala unei societati economice lucyll lucyll Ce subordonare exita, la nivelul fortei de munca (salatiati), intre filiala si societatea coordonatoare ? Un CCMU incheiat la nivelul societatii se extinde ... (vezi toată discuția)
Infiintare filiala in romania eniculae eniculae Buna ziua, O societate spaniola doreste infiintarea une filiale in Romania. Ce documente sunt necesare si care este procentajul minim pe care trebuie sa il ... (vezi toată discuția)