avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Filiala unei societati economice
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Filiala unei societati economice

Ce subordonare exita, la nivelul fortei de munca (salatiati), intre filiala si societatea coordonatoare ? Un CCMU incheiat la nivelul societatii se extinde automat si la nivelul filialei (SRL)? Sau, daca dintr-o societate se desprinde un departament inregistrat ca SRL, dar singurl actionar al noului SRL este societatea din care s-a desprins, exista vreo subordonare juridica, relatii munca, etc. ?
Filiala este o societate comerciala cu personalitate juridica care se poate constitui in conditiile prevazute de lege pentru constituirea societatilor comerciale.Din acest motiv, actul constitutiv al societatii comerciale initial constituita nu trebuie sa contina nici un fel de prevederi in acest sens.
Spre deosebire de sucursala, filiala, fiind o societate comerciala de sine statatoare care are personalitate juridica, incheie actele juridice in nume propriu.De aceea, filiala isi dobandeste drepturile si isi asuma obligatiile juridice in nume propriu, cu angajarea unei raspunderi juridice proprii.
In caz de nerespectare a obligatiilor asumate, filiala, ca persoana juridica distincta raspunde in conditiile regimului juridic pentru care a fost constituita.

CCM la nivel de unitate se poate aplica si fiilialelor societatii numai daca este prevazut expres acest lucru.
Filiala. O societate aflata sub controlul altei societati (cunoscuta ca societate-mama).
Este o societate comerciala de sine statatoare, care functioneaza independent, autonom si pe timp nelimitat, intr-un sediu propriu, dotata cu personalitate juridica si constituita de societatea primara (societatea mama) care detine majoritatea capitalului.
Trasaturile sale specifice sunt:
- este o structura institutionalizata, supusa obligatie inmatricularii in registrul comertului in locul unde isi are sediul;
- are un scop si un obiect de activitate bine determinat;
- este dependenta economic de societatea care a constituit-o;
- infiintarea, modificarea si incetarea activitatii sale sunt stabilite de societatea primara (societatea mama);
- are gestiune proprie, distincta de societatea mama care insa o poate controla oricand.

Filiala este infiintata exclusiv de catre o anumita societate comerciala, denumita firma mama si/sau impreuna cu alta persoana juridica si/sau cu alte persoane fizice, societate la capitalul careia societatea mama are o participare majoritara. Deci, caracteristic filialei unei societati comerciale este raportul de independenta financiara si decizionala fata de firma - mama.
Referitor la filiala unei societati comerciale, in conformitate cu prevederile art 41 alin 2 din Legea nr 105 / 1992 privind reglementarea raporturilor de drept international privat, statutul organic al filialei este supus legii statului pe al carui teritoriu si-a stabilit propriul sediu, independent de legea aplicabila persoanei juridice care a infiintat-o.
Succes!
lucyll a scris:
Ce subordonare exita, la nivelul fortei de munca (salatiati), intre filiala si societatea coordonatoare ?

Niciuna,

Un CCMU incheiat la nivelul societatii se extinde automat si la nivelul filialei (SRL)?

Numai daca se convine expres.

Sau, daca dintr-o societate se desprinde un departament inregistrat ca SRL, dar singurl actionar al noului SRL este societatea din care s-a desprins, exista vreo subordonare juridica, relatii munca, etc. ?

Niciuna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transformare filiala cu personalitate juridica SC QCERT SRL SC QCERT SRL O filiala cu personalitate juridica, a unei asociație patronale fără membrii cotizanți in ultimii ani, cu bilant depus pe 0, poate fi dezmembrata si ... (vezi toată discuția)
Infiintare filiala in romania de catre o firma din ue vladgabriel73 vladgabriel73 Buna ziua. O societate cu sediul in UE doreste sa infiinteze o filiala in Romania (un SRL) . Filiala din Romania poate avea ca asociati pe langa firma mama ... (vezi toată discuția)
Ccm-ul unei filiale lucyll lucyll O filiala constituita ca SRL trebuie sa aiba un Contract colectiv de munca sau CCM-ul unitatii mama isi extinde valabilitatea si asupra ei ? Multumesc ! (vezi toată discuția)