avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dovedirea paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dovedirea paternitatii

buna seara , am si eu o intrebare, daca tatal nu vrea sa recunoasca copilul, eu pot sa il dau in judecata pt stabilirea paternitatii, insa cheltuielile le voi suporta procesului si cele pt test de paternitate le suport eu? eu platesc testul ?
Din ce cunosc eu actiunea in stabilirea paternitatii este o actiune imprescriptibila!
Si copilul nascut din afara casatoriei poate cere asa ceva oricand dupa ce devine major! In rest, partea care castiga procesul va recupera sumele de bani pe care le-a cheltuit chiar si cu testul adn.
Din ce cunosc eu actiunea in stabilirea paternitatii este o actiune imprescriptibila!
Si copilul nascut din afara casatoriei poate cere asa ceva oricand dupa ce devine major! In rest, partea care castiga procesul va recupera sumele de bani pe care le-a cheltuit chiar si cu testul adn


Numai cea introdusa de catre copil e una imprescriptibila, iar aceasta modificare a operat in temeiul unei legi intrate in vigoare in noiembrie, 2007.

Deci si schimbarea e aplicabila de la aceasta data., insa si inainte de aceasta.


In afara de proba testului ADN , sunt administrate si altele : proba testimoniala , prezumtia legala de conceptie (intre a 300-a si a 180-a zi dinaintea conceptiei ), expertiza medico-legala.

In urma cororborarii acestora , se poate stabili fialiatia fata de tata , iar ,daca adevarul va apartine dumneavoastra , cheltuielile de judecata (cerute si dovedite) vor ramane in sarcina paratului.

In urma unei certitudini cu privire la paternitate, veti putea solicita incredintarea , si plata pensiei de intretinere, iar copilul va avea un drept la mostenire .

Succes.;)

Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
flipi a scris:

Dacă bărbatul nu doreşte să facă testul de paternitate, femeia poate “fabrica” singură proba care să demonstreze că el este tatăl copilului său. Un fir de păr este tocmai bun pentru ca medicii să înceapă “verificările”

Incorect!
Daca paratul refuza in mod nejustificat a se prezenta la IML Bucuresti pentru prelevarea probelor ADN in vederea efectuarii expertizei, foarte bine. Dv. si copilul insa, trebuie sa va prezentati la termenul stabilit de instanta la IML, pentru a nu se stabili culpa dv.
Astfel, refuzul nejustificat al paratului de efectuare a testului va avea acelasi efect cu cel al refuzului de a raspunde la interogatoriu, adica poate fi considerat de instanta ca o recunoastere a pretentiilor invocate de dv., daca si din celelalte mijloace de proba ce se vor administra rezulta ca pretentiile dv. sunt intemeiate. In cazul refuzului de efectuare a testului, nu veti mai achita aprox. 1000 Euro pentru acesta. Mai bine pentru dv.
Actiunea poate fi introdusa numai in termen de 1 an de la data nasterii copilului.
Succes! ;)
Avand in vedere modificarile prevazute in legea 288/2007 , care a intrat in vigoare in noiembrie , actiunea privind stabilirea filiatiei fata de tata a copilului din afara casatoriei e una imprescriptibila , cata vreme e introdusa de copil.

Iar aceasta lege e aplicabila si situatiilor ivite anterior intrarii in vigoare a acesteia.

A se avea in vedere :
legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familiei

decizia nr. 1345/2008 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. II din Legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familiei
;)
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de paternitate erish erish Este posibil ca un barbat ce afla ca are un copil, sa o oblige juridic in vreun fel pe mama acestuia sa fie de acord cu un test de paternitate, desi mama nu ... (vezi toată discuția)
Actiune paternitate NM1969 NM1969 Am un copil de 10 ani ,tatal lui biologic este un barbat casatorit si doresc sa faca testul ADN pentru ca acesta neaga paternitatea.Vreau sa stiu care sunt ... (vezi toată discuția)
Am o fetita de 2 luni cu un cetatean strain care nu figureaza pe certificatul de nastere GiuliaM GiuliaM Buna ziua! As dori si eu un sfat! Sunt studenta, am o fetita de 2 luni cu un cetatean strain, insa el nu figureaza pe certificatul de nastere! Cum as putea ... (vezi toată discuția)