Buna ziua,as dori sa stiu daca eu ca asistent medical de bloc operator sunt obligata sa lucrez cu aparat de raze Röntgen la operatiile de ortopedie ,pt care nu primim nici spor nici grupa de munca ,in timp ce in spitalul de la Rm Valcea se primesc ambele.Eu consider ca neprimind nimic acesti bolnavi ar trebui operati de cei ce beneficiaza de aceste drepturi. In speranta ca imi veti raspunde va multumesc anticipat.
Activitatile mentionate in fisa postului aveti obligatia sa le desfasurati in cele mai bune conditii pentru a va respecta juramantul medical.
Acordarea de sporuri la salariu se face in conformitate cu prevederile contractului colectiv de munca negociat intre angajator si sindicat/ reprezentantii salariatilor.
Pentru acordarea de grupa de munca, angajatorul trebuia sa intocmeasca documentatii conform prevederilor HG nr. 261/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare, anual - ultima fiind HG nr. 1014/ 2015, sa obtina avizul ITM, sa nominalizeze lucratorii pe locuri de munca (pentru conditii deosebite de munca), respectiv sa fie nominalizata firma si locurile de munca incadrate in conditii speciale de munca, in anexa 3 si 4 la Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 si sa fie nominalizati lucratorii prin decizie interna, anual.
Prin contractul individual de munca incheiat intre lucrator si angajator trebuie mentionate sporurie si grupa de munca acordate.
Spitalul judetean Valcea detine avizele si aprobarile necesare si prin urmare se acorda sporuri si grupa de munca.
Considerentele dvs. referitoare la efectuarea de operatii sunt aspecte care tin de politica angajatorului dvs. Cu acesta trebuie sa negocieze lucratorii si sa-l oblige sa respecte legislatia in domeniu.
Dupa stiinta mea, daca nu s-au obtinut pana in prezent aprobarile necesare pentru acordare grupa de munca, este greu de obtinut in continuare.
Sporurile la salariu se pot inca, negocia prin contractul colectiv de munca.
Mentionez ca nu este specificat in fisa postului lucrul cu aceasta aparatura cu radiatii,iar noi am anuntat conducerea spitalului inca din 2012 sa faca demersurile legale pe aceasta tema pt acordarea sporului si a grupei de munca,pt ca nu mi se pare logic si corect ca noi sa ne iradiem degeaba nebeneficiind de nimic ,facand aceeasi munca ca si colegii nostri.
Este o problema care poate fi rezolvata numai de angajator in ceea ce priveste grupa de munca si prin negociere angajator-salariati in cee ace priveste sporurile, cu respectarea legislatiei in vigoare.
Doar lucratorii pot decide daca doresc sa-si continue activitatea la respectivul loc de munca, in conditiile existente.
Daca ati semnalat deja, in scris, situatia amintita, cu ceva ani in urma, presupun ca ati primit un raspuns scris de la angajator referitor la actiunile pe care le-a intreprins deja/ intentioneaza sa le intreprinda si cand vor aparea rezultatele dorite.
Ni s-a trimis raspuns ca nu se mai incadreaza noi locuri de munca in conditii deosebite pt ca trebuiau sa trimita documentatia conform HG nr 1014 / 2015 pana la 31 decembrie 2015. In aceste conditii cand cei din conducerea spitalului nu si-au indeplinit sarcinile lor ,as dori sa va intreb ce este de facut ? Lucrul in mediul cu radiatii este f periculos iar noi deja lucram din 2012 asteptand sa se rezolve situatia noastra atat a doctorilor cat si a asistentilor medicali.
V-am raspuns deja, in mesajul meu anterior -"Doar lucratorii pot decide daca doresc sa-si continue activitatea la respectivul loc de munca, in conditiile existente."
Ca sa deschideti actiune in instanta, ar fi pierdere de vreme, dupa parerea mea, atata timp cat nu s-au respectat prevederi legale. Procesul ar putea dura mult timp si nu vad cum instanta de judecata ar puta da o hotarare sa oblige angajatorul se rezolve, atata timp cat legislatia nu prevede.
Interesant ar fi motivul invocat de angajator ca nu s-a intocmit documentatia in termen. Ar trebui sa cereti aceasta documentatie, daca se sustine ca s-a intocmit si sa va prezinte demersurile facute catre ITM, Inspectia muncii si Ministerul muncii de catre angajator pentru a incerca sa remedieze situatia, respectiv ce raspunsuri au primit de la institutiile respective.
Grupe de muncă
Delicostea
Bună ziua.
Salariații care isi desfășoară activitatea,in totalitate in sectoarele de sanatate HIV/SIDA si au avut ( in continuare nu se stie cat le v-or ... (vezi toată discuția)