buna ziua,am si eu o problema.Am primit mostenire de la tatal meu mai multe proprietati din care in una am lasat-o pe mama mea.Eu sant singura mostenitoare si mama nu are nici un drept.Ea este casatorita acum.Ea doreste sa ii fac un act de donatie pe apartament cu clauze ca acesta sa nu se poata vinde si nici sa il treaca pe actualul sot pe contrat.Eu i-am explicat ca nu sant deacord ca nu cred ca se poate face.Eu am 2copii,si nu as vrea sa pierd acel apartament.Ea doreste o siguranta ca nu poate fii data afara.
Nu stiu ce sa fac.
Constituiti un uzufruct viager pentru mama dvs pe acel apartament, acesta ii da drept la posesie si folosinta pana la deces neimplicand pe actualul sot sub niciun fel. Acest uzufruct se va stinge la decesul mamei dvs si apartamentul va reintra in deplina proprietate a dvs (pana la deces avand nuda proprietate iar mama uzufructul). Daca donati apartamentul mamei, desi va fi bunul propriu al dansei, si aceasta decedeaza inaintea actualului sot, acesta din urma ar avea dreptul la o cota de 1/4 din apartament si dvs la 3/4 devenind astfel coproprietari, situatie in care la un partaj ar trebui ca dvs sa i platiti o sulta actualului sot al mamei pentru cota de 1/4 mostenita, ceea ce cred eu ca nu doriti.
Clauzele de inalienabilitate se pot stipula pe o durata de maximum 49 de ani si daca exista un interes serios si legitim, interes pe care eu nu-l vad in speta dvs. Deci, parerea mea este ca nu se poate incheia un contract de donatie care sa contina prevederile sus-mentionate.
Pe de alta parte, cred ca ati putea sa incheiati un contract de uzufruct viager.