Buna ziua,
As fi recunoscator daca m-ar putea ajuta cineva cu un sfat in urmatoarea problema:
Sunt pensionat din 2011 si la iesirea la pensie am incercat sa obtin incadrarea in gr. I a pe perioada lucrata in strainatate. Este vorba de o perioada de sapte ani lucrata in trei tari cu conditii de munca deosebit de grele (Egipt, Iraq si Qatar) la constructii de retele electrice. La dosarul de pensie am depus pentru aceasta perioada adeverinte corespunzator celor trei tari in care am lucrat. La calculul pensiei aceste adeverinte nu au fost luate in considerare. Motivul respingerii a fost ca adeverintele sunt fundamentate pe Decretul 112/1965 art. 1, lit. c care nu face nicio referire la grupe de munca.
Credeti ca se mai poate face ceva sa obtin grupa I pentru aceasta perioada? Cui ar trebui sa ma adresez sa prezint situatia in amanunt pentru a gasi o solutie?
Va multumesc anticipat si va doresc numai bine.
Decretul nr.112/ 1965 mentioneaza:
-Art.1 Angajatii trimisi sa lucreze in tari cu clima greu de suportat beneficiaza de:
a) reducerea timpului de lucru pina la 6 ore pe zi;
b) acordarea unui concediu suplimentar de odihna de 9-18 zile lucratoare, in conditii similare cu concediul de odihna anual. Angajatii trimisi sa indeplineasca munci didactice beneficiaza de concediile anuale de odihna stabilite pentru cadrele didactice;
c) acordarea unui adaos la vechimea in munca, pentru drepturile de asigurari sociale, de 6 luni la fiecare an lucrat.
Aliniatul c) se refera doar la acordarea unui spor de vechime in munca, nu de acordarea de grupa de munca.
Nu aveti cum dobandi grupa de munca in baza acestei prevederi.
Multumesc frumos pentru raspuns. Am inteles ca Decretul 112/65 nu face nicio referire la grupele de munca. Intreb insa daca nu cumva exista posibilitatea sa fac referire la alta lege, daca exista vreo una, care poate fi aplicabila in cazul meu. Exista vreo lege care reglementeaza munca la lucrari in strainatate si care face referire si la grupe de munca?
Cer iertare pentru insistenta. Inca odata multumiri.