Bună seara, as dori sa știu ce șanse ar avea tatăl sa ia în custodie copilul minor născut într-o relație de concubinaj. Menționez ca minorul, acum în vârstă de 6 luni a stat doar cu mine, tatăl a venit sa il viziteze de cateva ori. Refuza sa plătească pensie alimentara și spune ca dacă îl voi da în judecată pentru stabilirea pensiei și a unui program de vizitare îmi va lua copilul pe motiv ca eu nu am venituri (am lucrat în Grecia pana în anul 2015 iar după ce m-am intors la câteva luni am rămas însărcinată și nu m-am mai angajat). Deocamdată nu beneficiez decât de cei 200 lei, alocația copilului dar am destule economii în bancă. Tatăl amenință cu inspecția socială, autoritatea tutelară și ca va cere decăderea din drepturi în cazul în care va fi obligat să plătească pensie de întreținere. Menționez că mai are un copil, dintr-o căsătorie anterioara căruia îi plătește pensie alimentară. Ceea ce as vrea sa știu este, în cazul în care renunț la pensia de întreținere, cum as putea obține custodia unica a copilului? Sa nu uit...tatăl este avocat și îmi imaginez ca știe legile destul de bine. Mulțumesc mult pentru orice răspuns.
Teoretic,acum, tatăl nu ar avea cum să vă ia copilul, pe motiv că nu aveţi venituri, mai ales că aveţi rezerve din munca dvs. şi copilul e sugar. Însă veţi avea autoritate părintească comună.
Trebuie să deschideţi o acţiune pentru autoritate părintească, stabilirea domiciliului copilului la dvs. şi obligarea tatălui la plata unei pensii de intreţinere pentru copil.
Altminteri, când copilul e destul de mărişor ca să te înţelegi cu el, poate pur şi simplu să-l ia de mânuţă şi să-l ia la el, fără să-l mai ducă înapoi - aveţi drepturi egale.
Vă mulțumesc mult pentru raspuns. Sa înțeleg ca fără un proces în urma căruia domiciliul copilului sa fie stabilit la mine, tatăl îl poate lua oricând, fără nicio consecință legala? Pur și simplu sa apară după câțiva ani în care nu a plătit pensie alimentară și nu a participat cu nimic la întreținerea copilului și sa îl ia...? Îmi este frica sa intentez proces deoarece m-a asigurat ca nu am nicio sansa în fața lui. ..Dacă o fac, va face tot posibilul să îmi ia copilul. Poate ca este bluf dar mie îmi este foarte frica. Probabil asta a fost și strategia...sa mă sperie, eu sa nu fac nimic, el sa nu plătească pensie de întreținere și când va mai crește copilul sa il ia pur și simplu. ..?!
Doamna, cereti in instanta ce v-a zis Martonze mai sus, sa exercitati impreuna autoritatea parinteasca, sa aiba domiciliul la dvs si individul sa plateasca pensie raportat la venitul sau net.
Sa se faca adresa la anf pt a vedea cat e acesta.
Lasati fricile, individul incearac sa va sperie sa nu plateasca pensie.
Nu are cum sa va ia copilul daca domiciliul lui va fi stabilit la dvs.
Oricum, nu stiu de ce credeti ca ar vrea asta, e mai ieftin sa plateasca pensie decat sa il creasca si nici asta nu vrea sa faca.
Vă mulțumesc mult pentru raspuns. Ideea este ca, probabil din cauza ca are un venit destul de mare, instanța îl va obliga la o pensie raportată la venit. Și cum mai plătește pensie alimentară altui copil dintr-o căsătorie anterioara, pensie stabilită pe cale amiabilă spune el, va fi obligat să majoreze și pensia primului copil. Nu banii sunt problema ci faptul că trebuie să îi dea. El a spus că în cazul unui proces va angaja doi avocați și "mă va face praf"...citat încheiat. Nu știu în ce cazuri instanța poate stabili domiciliul copilului la tată, pentru ca el cu asta ameninta. Mai ales ca mai are un copil minor al cărui domiciliu a fost stabilit la mamă deși fata avea 5 ani la momentul acela. Înainte de a începe orice demers vreau să știu ce șanse ar avea el sa obțină domiciliul minorului la el, având în vedere ca micuțul are doar 6 luni și a stat în permanență doar cu mine.
Custodie
Cristinamaria13
Buna seara , am o fetita de un an jumatate si este trecuta pe numele meu de fam. Iar dupa o judecata pt pensia alimentara pt copil , ne am ìmpacat eu si ... (vezi toată discuția)