Buna ziua sunt asistent medical balneofizioterapie promotia 2008 ,
pe 1 iulie 2008 m-am angajat debutant la o SC medicala privata ,
am semnat un contract de munca individual CMN cu salariul brut de 800 ron ,
mentionez ca patronul in CIM nu a respectat CCM la nivel de ramura sanitara .
am semnat CIM fara sa contina drepturi salariale ce imi reveneau de drept
Anul acesta in urma unei ecografii am fost diagnosticata cu nodul degenerat in microchist pe glanda tiroida am sunat si m-am programat pe 28 septembrie pentru investigaii la parhon in bucuresti,am anuntat pe 30 august patronul
care a reactionat foarte urat tipand ca nu accepta medicale ca nu mai are nevoie de serviciile mele ducand la intimidarea mea
amenintanduma ca ma da in judecata pentru nerespectarea preavizului practic obligandu-ma sa imi dau demisia ce -a-ce am si facut
pe 31 august mi-am dat demisia cu acordarea preavizului de 15 zile urmand pe 14 august sa fie ultima zi lucrata
Suparata si speriata am cautat legislatia in domeniu si am constatat cu stupoare ca am semnat un contract care nu respecta legislatia la nivel de ramura sanitara
De aceea apelez la ajutorul dvs si sper sa ma ajutati ,indrumati in demersul meu de a-mi recapata aceste drepturi neprimite
Salarizarea personalului medico-sanitar in cabinetele medicale este reglementata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar.
Conform CONTRACT COLECTIV DE MUNCA din 20 octombrie 2008la nivel de ramura sanitara pe perioada 2008-2010
EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI EGALITATII DE SANSE PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL, PARTEA V, nr. 16 din 20 octombrie 2008
Data intrarii in vigoare : 20/10/2008 În temeiul Legii nr. 130/1996, republicata
cap 1 art 13 (2) În cazul constatarii unor încalcari ale legii si ale prevederilor
contractului colectiv de munca, vor fi sesizate autoritatile de sanatate
publica, Ministerul Sanatatii Publice, dupa caz, în vederea solutionarii.
Mentionez ca sunt privata de urmatoarele drepturi
1 nu beneficiez de- spor de vechime art 97 (10) d)(am peste 8 ani vechime in alt domeniu)
conform anexei 6 di CCM la nivel de ramura :de la 5 la 10 ani=10%
- alte sporuri prevazute în anexele la prezentul contract conform Ordinul nr. 1068/2008 al Ministrului Sanatatii
1-in anexa 2 Sporurile acordate in baza prevederilor art. 13 alin. (1) lit. g) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2004, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 125/2005
personalul care isi desfasoara activitatea cu surse de radiatii sau generator de radiatii, diferentiate pe categorii de risc radiologic, astfel
b) 15% la categoria a II-a;
2- in anexa nr. 3 la regulament, litera B „Spor de pana la 15% din salariul de baza”,
dupa punctul 9 se introduc 7 noi puncte, punctele 10—16, cu urmatorul cuprins:
12. personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din sectii si compartimente cu paturi de recuperare, medicina fizica si balneologie
Mentionez ca lucrez cu laser BTL 10 clasa 3B clasa a II-a de siguranta
2 art 120 din CCM ramura sanitara privind zilele nelucratoare mentionez ca am lucrat pe 7 aprilie si 1 decembrie
fara a fi platita sau fara a beneficia de o zi libera
3 concediul conform art 126(3)din CCM ramura sanitara c) pentru o vechime de 5-10 ani conform Anexa 6 (neîmpliniti la data începerii concediului)
- 23 de zile lucratoare mentionez ca prin CIM am avut 20 zile
In Anexa 5 cap 3 Se acorda 5 zile de concediu de odihna suplimentar pentru:
1. Personalul care lucreaza la fizio-electro-maso-termo-balneo-terapie.
mentionez ca nu am cerut si nu am beneficiat de concediul de odihna anul 2008 (01/07/2008-31/12/2008)
ca nu am beneficiat pe anul 2008-2009 de 5 zile suplimentare conform anexei 5
Mentionez ca nu am primit ,semnat sau vazut fisa postului conform ART. 81-(1) Normativele de personal
si fisa postului fac parte integranta din
prezentul contract colectiv de munca, potrivit anexei nr. 7.
ART. 72Angajatorul are obligatia sa asigure toti salariatii pentru risc de
accidente de munca si boli profesionale, în conditiile legii.
ART. 79Angajatorii au obligatia sa asigure accesul salariatilor la serviciul
medical de medicina a muncii.
ART. 81(1) Normativele de personal si fisa postului fac parte integranta din
prezentul contract colectiv de munca, potrivit anexei nr. 7.
Mentionez ca nu am primit echipament de protectie conform Anexa 8 halat incaltaminte manusi
Mentionez ca nu am beneficiat de perioada de proba ART. 22(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului,
la încheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba
(a)- 90 de zile - debut în profesie
(j)-nerespectarea perioadei de proba duce la nulitatea absoluta a
contractului individual de munca
CAP. 9
Dispozitii finale
ART. 176
(1) În baza prezentului contract colectiv de munca la nivel de ramura
sanitara, se pot încheia contracte colective de munca la nivelul unitatilor,
potrivit procedurilor din anexa nr. 1.
(2) Prevederile prezentului contract colectiv de munca la nivel de ramura
sanitara sunt considerate de drept minime si obligatorii si nu pot fi omise la
elaborarea contractului-cadru si a normelor de aplicare a acestuia.
(3) În unitatile în care nu se încheie contract colectiv de munca, se aplica
prevederile prezentului contract colectiv de munca.
ART. 177
Partile semnatare ale prezentului contract colectiv de munca asigura
aplicarea acestuia la toate nivelurile.
ART. 183
Ministerul Sanatatii Publice, autoritatile de sanatate publica si
conducerile unitatilor sunt raspunzatoare de aplicarea si garantarea
prevederilor contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara.
ART. 184
Aplicarea prevederilor contractelor colective de munca încheiate este
obligatorie. Nerespectarea clauzelor atrage raspunderea, potrivit legi
CAP. 2
I. Încheierea contractului individual de munca
ART. 18
(1) Drepturile si obligatiile salariatilor sunt prevazute în contractul
individual de munca, potrivit prevederilor legale în vigoare.
(2) Normativele de personal se elaboreaza la nivel de ramura sanitara cu
acordul organizatiilor sindicate semnatare ale prezentului contract colectiv de
munca.
ART. 19
(1) Încheierea contractului individual de munca se face pe baza conditiilor
stabilite de lege, cu respectarea drepturilor constitutionale ale salariatului si potrivit prevederilor contractelor colective de munca încheiate la nivel
national, la nivel de ramura sanitara si la nivel de unitate, dupa caz.
ART. 20(2) Clauzele contractului individual de munca nu pot contine, sub sanctiunea
nulitatii absolute, prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit
prin acte normative si prin prezentul contract colectiv de munca.
(8) Munca prestata în temeiul unui contract individual de munca îi confera
salariatului vechime în munca.
Ordinul nr. 1068/2008 al Ministrului Sanatatii, privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 721/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea sporurilor la salariile de baza in conformitate cu prevederile art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2004, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 125/2005, a fost publicat in Monitorul Oficial, PARTEA I, Nr. 410 din 2.06.2008.
„ANEXA Nr. 21 la regulament
Sporurile acordate in baza prevederilor art. 13 alin. (1) lit. g) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2004, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 125/2005
Locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporurilor pentru salariatii
care isi desfasoara activitatea in conditii periculoase A. Spor de pana la 30% din salariul de baza:
— personalul care isi desfasoara activitatea cu surse de radiatii sau generator de radiatii, diferentiate pe categorii de risc radiologic, astfel:
a) 10% la categoria I;
b) 15% la categoria a II-a;
c) 20% la categoria a III-a;
d) 30% la categoria a IV-a.”
Cel mai recent răspuns:
isaiamariana , utilizator
21:30, 6 Septembrie 2009