avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nereguli firmă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nereguli firmă

Bună ziua! locuiesc in jud.HD şi lucrez ca sofer maşină de mare tonaj, COR 833201 ,pentru un s.r.l. cu sediul în județul TM, din noiembrie 2014. Am un contract de munca pe o perioada determinata de 1 an şi 7 luni, contract ce ma obligă să muncesc doar 8 ore/ zi, 5 zile pe săpt. Aici contractul intră în contradicție cu legea AETR care permite şoferilor să muncească pana la 6 programe de muncă intr-o săptămână, din care 3 programe până la 15 ore şi alte 3 programe până la 13 ore, urmate de o pauza de minim 9 ore sau 11 ore neîntrerupte in functie de norma lucrata. Menționez că în aceste ore de munca soferul are dreptul sa conduca maxim 4 ore si 30 minute urmata de o pauza de minim 45 minute neintrerupte de pauza dupa care mai are dreptul sa mai conduca alte maxim 4 ore si 30 minute. Restul de timp pana la 13 sau 15 ore se consuma la firme/ incarcari/ descarcari/ porturi/ vama etc. Lucrez ca sofer detasat in strainatate si primesc o diurna de minim 35€/ zi inclusiv sambata si duminica, transport gratuit dus- intors si platit cu diurna 50% la dus si 50% la intors, in conditia in care drumul dureaza intre 15 si 18 ore, si salar minim pe economie pe care îl primesc in fiecare luna.Prima problema apare la angajare.:
Nu primesti echipament individual de protectie complet, decat o vesta reflectorizantă si o pereche maxim două de manuşi marimea care este ( normal mi s- ar părea sa primesti pe marimea potrivită) Bocanci cu bombeu metalic NU SE PRIMESTE, vi cu ei de acasă cumparați din bani proprii( țin să menționez că nici o firmă unde merg la incărcat/ descărcat nu te primeste in unitate până nu verifică să ai MINIM vestă si bocanci).
Tin sa mentionez ca lucrez 6 săptămani detaşat si 2 săptamâni acasă cu mici excepții ( poate 7 cu 2 sau 9 cu 3, depinde) In şase săptamâni de muncă eu lucrez în folosul firmei cel puțin 500 de ore, in conditia in care norma lunară ar fi 160,168,176 de ore, deci pe plus am cam 80-90 de ore lunar. Pentru aceste ore nu primesc nici un ban pe motiv că stau acasă acele 2 săptămâni şi se consideră zile libere plătite si eu sunt platit cu salar minim pe economie. Am zis okay, dar ATENTIE: ajung duminica in România si sunt înapoi în Timişoara vineri,(ca sâmbătă să ajung în Belgia să preiau camionul iar colegul să ajungă si el duminică în Timisoara) deci acasă stau cam 12 zile, din care doar 8 lucratoare. Daca e să facem un calcul 8x8=64 de ore recuperate, deci nicidecum nu le recuperez pe toate, dar am zis că dacă nimeni nu zice nimic, am zis să tac şi eu. Urmatoarea neregulă ar fi că eu lucrez şi noaptea în condiția în care ar trebui să primesc un spor, binențeles că nu îl primesc. Altă neregulă ar fi că eu am contractul pe o societate din România, dar firma mă pune să conduc un camion al unei alte societăți cu sesiul în Slovacia( defapt e tot a lor dar o foloseşte pentru că le este mult mai comod sa facă I.T.P. - ul la camioane i SK. decât să vină cu ele până în RO). Normal, cred eu, ca ar fi trebuit să facă un contract de împrumut sau ceva legal, dar colegii vorbesc că nu ar face aşa ceva deoarece minimul pe economie în Slovacia e MULT mai mare față de cel românesc. Am zis să tac că aşa fac şi restul angajațiilor. Lucrul ce m-a făcut să NU mai tac a fost când la final de an am cerut să mi se ofere concediu de odihnă şi râzând mi s-a spus că ce concediu mai vreau??? Că eu nu mai am concediu pentru că de fiecare dată când am venit acasă în acele două săptămâni mi s-au luat câte 3 zile din concediul de odihnă si numai restul zilelor sunt considerate recuperare la orele lucrate. Că în contract scrie că noi trebuie să stăm acasă 20 de zile lucratoare ( aprox 1 lună ) , în schimb dacă este să facem calcul la 6 săptamâni plecat cu 2 acasă rezultă că noi am muncit 9 luni si am stat acasă 3 luni. Vă rog să ma ajutați cât mai urgent posibil cu un sfat, sau chiar cu un avocat specializat în astfel de cazuri. Menționez că dețin toate bonurile tahografice începând cu 1 iulie 2017 , care cred eu că ar atârna foarte mult la un proces deoarece se poate dovedi exact cât am muncit, la ce oră, pe ce maşina, Mai țin să menționez că nereguli mai sunt dar sunt atât de nervos încât nu mi le aduc aminte pe toate.
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:15, 11 Aprilie 2023
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
ITM are inspectori absolut nepregătiți in aplicarea legii in cazul companiilor de transport. Nu cunosc 561/2006 si implicit nici OG sau alt regulamente, sateliți ai 561. Ce am scris aici sunt vorbele iesite din gura unui inspector din PH. Ce sa facem la ITM in cazul acesta?

Cornel Vasile a scris:

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

probabil ca el nu stie ... ar trebui sa-si dea demisia ..
probabil ca el nu stie ... ar trebui sa-si dea demisia ..
probabil ca el nu stie ... ar trebui sa-si dea demisia ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! in cazul conducătorilor auto profesioniști, pictograma ... George7816 George7816 Bună ziua! In cazul conducătorilor auto profesioniști, pictograma ciocănele care reprezintă alte activități, folosită atunci când soferul încarcă ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna dydi dydi Cate zile de concediu sau zile libere poate obtine un sofer care lucreaza in transportul \" Intracomunitar\"?Se lucreaza 6 saptamani cu 2 saptamani de repaus ... (vezi toată discuția)
Norme a.e.t.r gabydutescu gabydutescu Buna ziua,lucrez ca sofer profesionist si conf normelor AETR pauza regulamentara la sfarsit de satamana ptr un sofer este de 45 ore repaus o sa lucrez in ... (vezi toată discuția)