avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA intracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA intracomunitar

Bună ziua,

Administrez un start-up înființat în urma câștigării unei finanțări în cadrul programului România Start-Up.
Sfătuit de consultanții din cadrul proiectului, și de firma de contabilitate cu care am ales să colaborez pe bază de contract+procură, am solicitat înscrierea în ROI.
În România sunt neplătitor de TVA (CUI fără RO în față), și am primit un CUI pentru Europa cu RO în față. Toate achizițiile din Europa (de la înființarea firmei), începând cu septembrie 2015, le-am făcut furnizând codul cu RO în față vânzătorilor plătitori de TVA, iar ei facturau fără TVA (după ce mă verificau în VIES). M-am bucurat când am auzit că aceasta este o facilitate fiscală, și chiar simțeam că mă ajută. Nu mi-a spus nimeni de vreun prag, de TVA în România, de alte declarații, etc.

În Decembrie 2016, în urma unei discuții cu câțiva amici întreprinzători la rândul lor, și privind mirarea de pe fața lor când spuneam de aceasta facilitate fiscală miraculoasă, a apărut îndoiala în mintea mea și am început să citesc și să întreb. Am aflat că trebuiau depuse 390 și 301 pentru toate acele achiziții fără TVA de afară, iar ANAF-ul urma să îmi impună TVA în România.

Firma de contabilitate nu a făcut acest lucru (nu a depus declarațiile), și susține în continuare faptul că au procedat corect, și trebuie depuse declarații 301 doar pentru ce depășește pragul de 10.000 euro la cursul de la aderare (34.000 lei), cam 7500 de euro la cursul de azi, într-un an calendaristic (așa cum am depășit în 2016).

Trezindu-mă din visul frumos, unde ca microîntreprindere ce se chinuie să crească nu plăteam TVA-ul, am întrebat ”Bun, și înseamnă că ei nu plătesc TVA, eu nu plătesc TVA, nimeni nu plătește TVA, cineva pierde de aici, nu??”. Mi s-a răspuns că aceasta este facilitatea, până la acel prag de 7500 de euro nu se plătește.

În naivitatea mea, am crezut că dacă mă duc la ANAF fizic, pot discuta cu cineva care să-mi arate ”Deci conform articolelor X,Y,Z unde vă încadrați ca firmă, trebuie să platiți TVA în România”. Eventual să primesc o hârtie scrisă, cu o parafă/ștampilă/orice, cu care să mă duc la contabili să-i determin să depună toate declarațiile din urmă și să reglăm să vin pe 0. Nu am primit așa ceva, în schimb am primit râsete și ochi dați peste cap de la aproximativ 40 de funcționari publici. Deși eu m-am dus să mă auto-denunț pentru evaziune fiscală.

Am trimis și o solicitare prin site-ul ANAF, dar de unde nu mă aștept să primesc un răspuns, sau un răspuns clar.

Întrebarea este următoarea: sunt într-un blocaj, ce pot face ? vreau să plătesc și si să stau liniștit. Firma de contabilitate nu înțelege acest lucru, sau nu vrea să înțeleagă, pentru că amenda și penalizările sunt ale lor. Eu clar nu mă descurc să completez atâtea declarații din urmă. ANAF-ul nu mă bagă în seamă.

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: cdcd , utilizator 17:16, 18 Ianuarie 2017
Buna ziua,

Conform Codului fiscal, persoanele impozabile care au sediul activităţii economice în România şi persoanele juridice neimpozabile stabilite în România, neînregistrate in scopuri de TVA, au obligaţia înregistrarii în scopuri de TVA daca efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri taxabilă în România a carei valoare depăşeşte plafonul de 34.000 lei în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară. Inregistrarea in scopuri de TVA trebuie solicitata înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare care ar duce la depasirea plafonului.
Pina la plafonul de 34.000 de lei nu trebuia sa fiti inscris in ROI si nici sa aveti cod de TVA.
Nu trebuie depuse nici declaratii.
Inainte de a depasi acest plafon va trebuie ROI (care din 2017 este eliminat) si RO pt TVA.
Se depun lunar, cind aveti achizitii, D390 si D301 si se plateste TVA in tara.
Bun, inteleg faptul ca nu TREBUIA sa fiu inscris in ROI inainte de atingerea pragului, insa realitatea este ca eu am fost inscris in ROI de la bun inceput. Prin urmare, absolut toate achizitiile din Europa le-am facut pe acel cod special, furnizorii facturand FARA TVA.

Prin urmare, firma de contabilitate trebuia sa depuna 390 si 301 pentru toate achizitiile facute de mine din Europa. Nu a facut acest lucru.

Cum ii conving sa faca acest lucru ? Pentru ca mi se pare, citind articolele legate de acest subiect, ca scenariul in care ma aflu eu (inscris in ROI de la bun inceput) nu este atins nicaieri.
Daca ati fost inscris de la inceput in ROI si ati avut cod special de TVA trebuiau depuse 390 si 301 si sa platiti TVA-ul aferent achizitiilor. Sau nu trebuia sa le dati codul de TVA.
Vedeti in codul fiscal ART. 268 - Operațiuni impozabile (4) b
si
SECȚIUNEA a 2-a - Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare sau pentru servicii
90.
(3) În situația în care obligația înregistrării în scopuri de TVA conform art. 317 alin. (1) lit. b) sau c) din Codul fiscal revine unei persoane impozabile care realizează achiziții intracomunitare de bunuri care nu sunt impozabile în România conform art. 268 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, respectiva persoană poate aplica regulile referitoare la plafonul pentru achiziții intracomunitare și după înregistrare, până la depășirea respectivului plafon. În acest scop nu va comunica codul de înregistrare în scopuri de TVA furnizorilor săi din alte state membre.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere in roi - neplatitor de tva Contabiljunior Contabiljunior Buna ziua, Daca societatea nu este inregistrata ca platitor de TVA, dar intentoneaza sa achizitioneze din UE bunuri pentru revanzare - unde trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon antispam antispam Buna ziua tuturor. Din cate am inteles, in cazul unui PFA care presteaza servicii intracomunitare, in momentul in care se depaseste plafonul de incasari de ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie intracomunitara vladonne vladonne Am un PFA la norma de venit NEPLATITOR de TVA. E inregistrat in scopuri de TVA (am primit al doilea CUI cu prefixul RO) si inscris in ROI deoarece prestez ... (vezi toată discuția)