avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere copil si PFA in sistem real
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere copil si PFA in sistem real

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii cu privire la modul de acordare a indemnizatiei de crestere copil si concediu de maternitate pentru un PFA.

O sa o iau pe rand:
1. In ce situatie poate beneficia un PFA de indemnizatie? Este necesara contributia optionala pentru concedii si indemnizatii? Daca da, cum se procedeaza pentru a plati aceasta cotizatie?
2. Este necesar un stagiu complet de cotizare la CAS (26.3%) sau nu (doar 10.5%)?
3. Care este procedura prin care pot beneficia de indemnizatie?
4. Care este cuantumul indemnizatiei, luand in considerare un venit lunar constant de 3000 lei in ultimele 12 luni dinainte de nastere? Este vorba de 85% din acest venit?
5. Cum se procedeaza in situatia unui PFA cu concediul de maternitate? Stiu ca acesta poate fi luat cu peste 100 zile inainte de nastere si este obligatoriu sa fie luat timp de 42 de zile, corect? Cifrele sunt aproximative, nu le retin in acest moment. Veniturile pentur aceasta perioada cum se calculeaza? Si ce venituri se iau ulterior in calcul pentru indemnizatia de crestere copil pentru lunile in care am beneficiat de concediul de maternitate?
6. Cum se procedeaza cu suspendarea PFA-ului? Cand este necesar sa il suspend?
7. Presupunand ca nasc in luna mai, estimarea pe care o fac la inceput de an si pentru care platesc impozit la inceput de an este una foarte "estimativa", depinzand in mare parte de cum decurge sarcina. In situatia in care venitul este mai mare decat cel estimat, cum pot face sa beneficiez de acel plus la indemnizatie? Respectiv, in situatia in care fac mai putin decat estimat, cum pot face sa recuperez ceea ce am platit in plus?

Pentru moment acestea sunt intrebarile la care nu gasesc raspunsuri sau gasesc, dar sunt contradictorii.
As aprecia foarte mult ajutor din partea voastra.

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de plata cotei de contributie de 0,85% la cass? Simona_Mereu Simona_Mereu Sunt PFA din noiembrie 2012 si am platit pana acum impozitul pe venit si cotizatia CASS stabilite prin deciziile emise de la Finante. Acum sunt gravida in 36 ... (vezi toată discuția)
Pfa - concediu de maternitate clamba clamba buna, eu am un PFA si acum sunt insarcinata cum se procedeaza in caz ca vreau sa iau concediu de maternitate? unde trebuie sa merg? cu cine trebuie sa iau ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu crestere copil venituri din salariu si pfa emma13_tudorache emma13_tudorache Salut, Tocmai am aflat ca sunt insarcinata si o sa nasc in jur de 06 octombrie 2017. Eu momentan sunt angajata cu un salariu net de 4000RON, respectiv ... (vezi toată discuția)