Tocmai am aflat ca sunt insarcinata si o sa nasc in jur de 06 octombrie 2017.
Eu momentan sunt angajata cu un salariu net de 4000RON, respectiv brut de 5700, de aproape un an la actualul job.
Mi s-a ivit oprtunitatea recent sa predau niste cursuri la o academie unde as fi compensata pe baza de PFA. In acest timp nu as renunta la serviciul meu actual, as continua cu amandoua. Aici venitul ar fi 3000RON/luna din care va trebui sa platesc si taxele PFA.
As vrea sa stiu urmatoarele:
1. In calculul indemnizatiei de crestere a copilului o sa fie luat in considerare si venitul de pe PFA, avand in vedere ca o sa am PFA-ul deschis aproximativ 6-7 luni pana se va naste copilul (sau este in regula deoarece sunt angajata de cel putin 12 luni)?
2. Pot sa imi iau concediu de maternitate in jur de 7 luni de sarcina, dar sa continui activitatea pe PFA pana nasc? sau trebuie sa intru in concediu de maternitate si pe PFA?
3. La calculul indemnizatiei de crestere a copilului de ia in considerare idemnizatia pentru concediu de maternitate? adica lunile in care am fost in concediu de maternitate au valoare 0 sau valoarea indemnizatiei?
Partea care ma intereseaza cel mai mult este ca pe langa contractul de munca o sa am si un pfa deschis in martie 2017. La calculul indemnizatiei se vor lua in calcul si veniturile de pe pfa? Am auzit ca daca pfa-ul nu este deschis cu 12 luni inainte de nastere nu se iau in calcul veniturile, dar nu gasesc nicaieri scrisa aceasta conditie.
Ordinul 1474/2011
situatie : Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit.
solutie : În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.
situatie : În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?
solutie : Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.
Eu am situatie oarecum asemanatoare:.
Copilul se naste in luna mai 2018, 1-10 mai, iar PFA se deschide din luna septembrie 2017 cu incasari ocazionale si incetare activitate in luna aprilie, deci in jur de 6 luni de activitate.
Cum se aloca la indemnizatia crestere copil veniturile obtinute in aceasta perioada... Se iau in calcul sau nu?...... se impart pe 12 luni, pe 24 de luni?
Am ocazia unei colaborari de scurta durata si doresc sa stiu daca pot beneficia de aceste venituri la indemnizatie si cu ce cota.
Eu in aceasta perioada am si un cim full time.
Multumesc!