avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare

Buna seara,
va solicit pe aceasta cale o consultatie privind urmatoarea speta: in anul 2008, fara stirea mea, parintii mei au incheiat un contract de vanzare-cumparare a unui apartament cu sora mea, avand in cuprins o clauza de habitatie viagera, fara obligatie de intretinere. In anul 2009, parintii mei si-au cumparat un alt apartament si s-au mutat. In decembrie 2016, mama mea a decedat. Pentru a trece mai usor peste aceasta pierdere, el fiind in totalitate dependent de ea emotional, am sugerat surorii mele sa-l ia in apartamentul ei (eu locuind intr-un apartament cu o camera), nefiind vorba de intretinere, pentru ca tatal meu are pensia proprie, aceasta nefiind de acord. Va rog sa imi spuneti daca in afara de obligatia morala de a avea grija lui, exista pe cale legala posibilitatea de a ma asigura ca sora mea procedeaza corect. Va multumesc pentru atentie! O seara frumoasa tuturor!
Cel mai recent răspuns: lorus2103 , utilizator 13:07, 27 Ianuarie 2017
Sora nu are obligatia de intretinere mentionata in contract . Daca parintele se afla in grija dvs. si nu are posibilitatea de a se intretine singur poate sa o cheme in judecata pe sora dvs. pentru pensie de intretinere Ca mostenitor rezervatar al mamei dvs. aveti dreptul sa solicittai constatarea nulitatii vanzarii apartamentului catre sora dvs. pe motiv ca nu s-a platit pretul si a fost in fapt o donatie deghizata , insa este costisitor procesul si e greu de dovedit situatia fe fapt. Mergeti la un avocat sa va redacteze cel putin o notificare catre sora dvs.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Citind sfaturile pe care le-ati primit mai sus, se poate constata ca o vanzare cumparare intre parinti si copii nu e cel mai sigur act, asa cum circula legendele urbane. Ca o paranteza: decat o vanzare neserioasa, mai bine o donatie cinstita.

Revenind la speta dvs: cred ca realizati ca si daca s-ar fi platit un pret (sa zicem in numerar), din 2008 si pana acum, parintii dvs aveau tot timpul din lume sa cheltuiasca toti banii. Mai ales, ca si-au achizitionat un alt apartament. Deci proba ca nu s-a platit nici un pret este aproape imposibila.
In cazul surorii dvs, obligatia de intretinere este doar morala. Un eventual contract, nu poate fi incheiat decat cu acordul si prezenta ambelor parti, adica tatal si sora.
Daca tatal dvs are pensia proprie si nu doreste neaparat sa fie intretinut, nu o puteti constrange pe sora sa isi asume o asemenea obligatie printr-un inscris.

De asemenea, inteleg ca parintii dvs au un apartament, iar mama a decedat. Prin urmare trebuie dezbatuta succesiunea. Asa ca nu aveti nici un temei legal pentru a ataca acea vanzare cumparare cat timp nu v-a fost incalcata rezerva succesorala, adica mai exista un imobil asupra caruia sa va luati dreptul.

Multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot cumpăra un apartament de la tata, astfel încât soțul meu să nu aibă niciun drept asupra lui în caz de divorț? Camelia R Camelia R Buna ziua, exista vreo posibilitate sa fac contract de vanzare cumparare pt un apartament, proprietar este tatal meu si eu vreau sa-l trec pe numele meu, dar ... (vezi toată discuția)
Act vanzare-cumparare *Andreea* *Andreea* Buna ziua, Pe scurt povestea mea: parintii mei sunt proprietarii unui apartament. Eu am o sora vitrega din partea tatalui. Parintii mei ar dori sa treaca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa mi spuneti ce sanse am, la urmatoarea speta: ... ani24 ani24 Buna ziua, Va rog sa mi spuneti ce sanse am, la urmatoarea speta: suntem 3 frati, 2 surori si un frate, una fintre surori a primit un apartament care era pe ... (vezi toată discuția)