Buna seara!
Lucrez pe teritoriul Italiei din 2007,din 2012 am inceput sa lucrez cu un patron italian dar cu sediul firmei in Romania,un S.C...agentie imobiliara fiind in acte.Dansul mi-a garantat verbal ca firma e total in comformitate cu legile atat pe teritoriul Romaniei cât și pe cel al Italiei.
Au trecut mai bine de 6 luni pana am semnat un contract de munca mai precis pe 13.02.2013 cu salariul minim pe economie 750 lei la aceea vreme ca necalificat "pentru-ca se platesc mai putine taxe".
Eu știu ca pentru o firma cu sediul in Romania pentru ca angajații să poata lucra in afara țări se adauca au formular E101,nu am semnat nimic de acest gen si i-am comunicat mereu ca lipseste acest act.
Eu sunt stabilit aici dinainte de-al cunoaste pe el,am casa in chirie și toate cheltuielile nu îmi sunt decontate in nici un fel de catre angajator.
Anul trecut in luna august când am venit in tara am descoperit ca nu mi-a mai plătit contribuțiile la stat din iulie 2017,i-am adus la cunoștință,a dat vina pe contabila firmei inițial dar a trecut mai bine de un an si el inca nu a rezolvat nimic.
In 5 ani nu am luat niciodată bani pe concediu.
M-a platit lunar cu prețul care ne-am inteles aici pe teritoriul italiei si nu i-am cerut niciodată un euro in plus.
Dar cred ca am fost neandreptatit si contiunua sa ma duca cu vorba.
Apropo firma aici executa lucrari de intretinere a unor cartiere si uneori construim locuințe de la zero (in functie de lucrarile disponibile)suntem doar doi romani cu un contract semnat si alti 6 la negru.Si colegul meu de munca e in aceeasi situatie.
Care este procedura cea mai corecta din partea ambelor părți. Sincer ma inteleg foarte bine cu patronul...dar probabil ca tacerea va izbucni in curand intr-o cearta imensă.
Va mulțumesc!
Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul : - unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.
- unei sesizari la ANAF in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.
Serviciu
De curand am renuntat la indemnizatie crestere copil pt a beneficia de stimulentul de insertie,dar patronul nu cotizeaza la stat .ce pot fc pt a fi asigurata ... (vezi toată discuția)