Sunt cenzor la o Asociatie de proprietari si vreau un raspuns cu privire la Stabilirea garantiei in numerar si pentru Presedintele acestei Asociatii. Textul legii prevede pentru administrator si cenzor. In acest fel vreau sa responsabilizez si Presedintele (nu ca nu ar da dovada) .
Va informez ca la aceasta asociatie acum doi ani fostul presedinte si administratorul au adus un prejudiciu de peste 30.000 lei ,dosarul este in acest moment in instanta (plangere penala )- fara rezolutie ,nu au fost gasiti vinovatii...
In Raportul de verificare am dispus constituirea garantiei in numerar pentru administrator,cenzor si presedinte .
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns privind " constituirea garantiei si pentru Presedintele asociatiei" - baza legala .
Punctul meu de vedere este că nu veți avea mare succes pentru a impune garanție preșdintelui asociației de proprietari, pentru că acesta nu ar trebui să aibă acces direct la fondurile asociației.
Numai administratorul și casierul au acces direct la aceste fonduri, pe de altă parte preșdintele asociației de proprietari trebuie să fie proprietar, prin urmare, în cazul unui prejudiciu asociația are de unde recupera.
Nu aveti baza legala pentru impunerea unei garantii materiale pentru presedinte.
Daca asociatia dv., in trecut, a fost devalizata, asta s-a intamplat si pentru ca cenzorul nu si-a facut treaba, nu a verificat contabilitatea asociatiei. Daca banii stransi din incasari ar fi fost folositi pentru plata utilitatilor sau a reparatiilor, iar surplusul ar fi fost depus in contul bancar al asociatiei, furtul n-ar fi fost posibil. Cenzorul nu a verificat soldul din registrul de casa si nu a verificat contul bancar prin extrasul de cont.
Daca sunteti impiedicat sa verificati contabilitatea sau nu vi se prezinta documente justificative pentru sumele scoase din solduri, atunci trebuie sa refuzati colaborarea cu asociatia.