ION RUCSANDESCU a scris:
Pe scurt, un PF a achizitionat din Austria in mai 2007,niste utilaje agricole de aproximativ 42.000 euro,in cadrul unui program Sapard.Pe linga acesti bani a mai achitat si suma de 27.000 RON catre furnizorul din Austria reprezentind TVA aferenta facturilor cu utilaje.La acea vreme PF nu era platitor de TVA. Ceea ce este important este faptul ca furnizorul din Austria a avut reprezentant fiscal in Romania, cu cod RO si care a evidentiat in decontul de TVA la TVA colectata, suma de 27.000 RON care a fost achitata de PF catre furnizorul din Austria.Mentionez si faptul ca utilajele au fost livrate din Romania,respectiv Bucuresti catre PF.( probabil ca le avea pe stoc reprezentantul fiscal), dar nu am nici un document care sa ateste acest fapt.Am certificat EUR 1, am proces verbal de predare - primire, dar semnat de furnizorul din Austria. ...................................
Buna ziua.
Povestea Dvs. este complexa si incomplet relatata. Luaţi in seama urmatoarele:
Consideratii teoretice
1.
In mod curent, la intrarea in tara de marfuri si servici, Statul Roman incaseaza TVA in vama la import pe baza facturii externe, prin formularul DVI;
2.
Daca importul echipamentelor in speţă s-ar fi făcut direct de catre PF, acesta ar fi făcut propria declatie DVI pe baza facturii externe emise de furnizorul din Austria si in consecinţă ar fi platit TVA in vama catre Statul Roman; ar fi avut deci si factura externa si DVI-ul corespunzator;
Premizele cazului:
3.
Din moment ce Reprezentanţa din Romania a firmei austriece a livrat echipamentele din stoc, înseamnă ca ea le-a introdus cândva in ţară, a avut atunci o factură externă pe baza careia a făcut DVI in vamă si a platit TVA in vamă catre Statul Roman;
4.
Din moment ce Reprezentanţa din Romania a firmei austriece a încasat de la PF 27.000 lei, înseamnă ca ea a înscris aceasta sumă in decontul ei de TVA, la TVA colectat, in baza unei facturi fiscale aferente;
5.
In momentul de faţă, se pare ca PF nu are un document legal valabil pentru certificarea datei si a modului de introducere in ţară a echipamentelor (aceasta este cred si opinia organului de control).
Concluzii preliminare.
6.
Furnizaţi-ne date cât mai complete;
7.
Opinia mea, elaborată numai pe baza datelor furnizate de Dvs. până in prezent, este ca Reprezentanţa din Romania a firmei austriece, care a încasat de la PF 27.000 lei, cu titlu de TVA, trebuie sa va dea si factura fiscala corespunzatoare, calculata in lei, chiar daca plata bazei s-a facut in Austria, in Euro.
Cu stima,
Practician in insolventa Eugen MARCOV