avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE

In urma decesului ambilor parinti (unul a decedat in anul 2009 iar celalalt in 2013) a ramas ca mostenire o casa si curtea aferenta si o suprafata de teren arabil in extravilan.Mentionez ca eu am locuit impreuna cu ei.Mai am un frate cu care am avut intelegerea verbala ca el sa mosteneasca terenul din extravilan si eu casa.Am facut investitii de peste 25000 de lei in reparatii fara de care locuinta respectiva s-ar fi naruit si i-am lasat in toti acesti ani fratelui meu terenul din extravilan sa-l foloseasca.Acum mi-a comunicat ca o sa ceara in instanta dreptul din locuinta cuvenit si terenul din extravilan.Ce sanse am sa nu-i cedez locuinta? Multumesc mult.
Niciuna.
Potrivit legii, masa succesorala dupa ambii parinti, se imparte in mod egal, in cote parti egale de 1/2 fiecare. Deci e dreptul fratelui dvs sa isi ceara jumatatea.
Ar fi fost bine sa nu fi investit in acea locuinta fara sa fi avut un act de proprietate asupra acesteia, facut de parinti, din timpul vietii.
Mulțumesc
Cotele-parti cuvenite succesorilor sunt egale.

Fratele dumneavoastra, in calitate de mostenitor rezervatar, are o cota succesorala de 1/ 2, din bunurile cuprinse in masa succesorala.

Investitiile efectuate pot fi avute in vedere de instanta de judecata la imparteala.

De asemenea, in cazul in care se atribuire bunul fratelui dumneavoastra, sumele de bani investite, care au condus la sporirea valorii de circulatie a bunului, pot fi scazute din valoarea totala a imobilului.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire sicutza40 sicutza40 in urma succesiunii facuta dupa decesul tatalui meu in actul de succesiune scrie:mama straina succesiune,eu 1/2 si fratele 1/2(am un singur frate).De curand ... (vezi toată discuția)
Partaj mostenire omidee omidee In 1992 am dezbatut succesiunea dupa tata, noi 3 copii si mama; masa succesorala a fost compusa dintr-un teren 1550 mp, impartit in cote egale 1/4 fiecare ( ... (vezi toată discuția)
Retransmitere mostenire pasalegaviorela pasalegaviorela Buna dimineata . Multumesc tuturor pt raspunsurile date .Doresc sa -mi mai raspundeti la o intrebare : A decedat tata (in urma cu 25 ani ), Eu , fratele (era ... (vezi toată discuția)