In 1992 am dezbatut succesiunea dupa tata, noi 3 copii si mama; masa succesorala a fost compusa dintr-un teren 1550 mp, impartit in cote egale 1/4 fiecare ( terenul a fost mostenirea tatei), iar la casa partea tatei impartita pe cote egale intre noi 3 copii si mama. Dupa dezbatere am impartit verbal si de comun acord si netinand cont de cotele din certificatul de mostenitor, astfel: pamantul eu jumatate din teren, sora si fratele meu cealalta jumatate, iar casa fiind cu etaj, etajul a revenit fratelui meu, sora mea locuind cu mama in cealalta jumatate. Acum dupa 20 de ani fratele meu hotaraste sa-si construiasca casa lui si revendica impartirea pe cotele prevazute de certificatul de mostenitor, urmand sa ceara partajarea notariala, avand sustinerea mamei si a surorii mele. Intrebarea mea este, instanta tine cont de acea imparteala verbala?
Aveţi vreo dovadă a acelei împărţeli? Puteţi dovedi că a fost o veritabilă împărţeală a proprietaţii, şi nu doar un partaj de folosinţă?
Cam greu pentru instanţă să ţină seama doar de susţinerile dumneavoastră, cînd restul moştenitorilor (singurii, presupun, care au luat parte la înţelegerea de atunci) vă sunt potrivnici.
Aveti dreptate, atunci pot sa ma mut in dreptul meu de casa? Credeam ca am gastig de cauza tinand cont de faptul ca eu am ales 310mp teren arabil peste ceea ce mi se cuvine conform certificatului de mostenitor si lor le-am lasat partea mea de casa ( pentru ca nu aveau unde). In continuare nu-mi doresc casa ( si nu este o simpla casuta este ditamai vila cu parter si etaj fiecare nivel de 100 mp), vreau doar teren in schimbul casei, la care ei "renunta" acum dupa 20 de ani de folosinta cu atata usurinta. ( au o alta situatie materiala acum si vor altceva).Multumesc din suflet pentru raspunsuri.