avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Situatie caz plangere ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Situatie caz plangere ITM

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o informatie de importanta pentru mine:
In octombrie, am aduna 4 oameni intr-o camera din cadrul unei cladiri de birouri. Camera este inchiriata printr-un contract cu unul dintre cei 4 oameni. Impreuna cu ei, am lucrat la doua aplicatii software. Dupa o luna, unul dintre cei 4 nu se mai prezenta decat 3-4 ore in acel spatiu si nu aducea niciun aport de munca.
Nu am semnat niciun contract, eu sunt PFA in domeniul IT, nu am incheiat nicio foaie care sa dovedeasca remunerarea celor 4, ci doar le-am spus ca, dupa ce sunt gata cele 2 proiecte, voi deschide PFA pentru fiecare pe cheltuiala mea si vor primi banii asa.
Acest baiat despre ca am mentionat anterior, dupa ce am pierdut proiect (dovada fiind lipsa de incasari de la client), nu s-a mai prezentat in acea camera. Dupa 2 luni, in Ianuarie, m-a amenintat ca se va duce sa faca plangere la ITM pentru ca simte ca el este indreptatit la o suma de bani.

Cum trebuie sa procedez in acest caz? Este vreo ilegalitate in ceea ce fac?
Precizez ca toate incasarile pe care le-am avut pe PFA sunt facturate.

Va multumesc!

UPDATE
In caz ca va motiva "munca la negru", desi nu ar avea bazele acesteia, fara a exista o dovada (de tip contract semnat), am citit urmatoarele:
- daca are mai mult de cinci angajati care lucreaza la negru, atunci aceasta fapta este considerata infractiune, iar angajatorul va raspunde penal;

Pot sta linistit cu privire la asta? Eu am avut 4.
Mai mentionez ca intre timp am inceput demersurile de deschidere PFA pentru cele 3 persoane ramase
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2017
Vlad Butnaru PFA, Avocat
Din ce ati relatat dvs reiese clar "munca la negru", situatie in care la un eventual control al ITM-ului puteti lua o amenda contraventionala de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata fara c.i.m.
Pot vedea un document? Daca eu invit niste prieteni si lucram la un proiect e munca la negru?
Concursurile de programare sunt tot munca la negru?
Cum dovedeste ca a lucrat pentru mine, personala, fara sa aiba un contract?

Sau pontaj sau alta dovada
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Din ce ati postat anterior nu era vorba despre un concurs de programare ...exista mijloace de proba prin care poate face dovada ca a lucrat .
O alta parere, mai completa, se poate?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2017
Admin, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim semnat doar de angajator - in fapt, persoana a fost la lucru si pontata ca atare Maran Corina Maran Corina Buna ziua, Am avut 6 controale ITM in anul 2015, peste care am trecut cu bine. Acum, am un necaz mare. 1. Societatea \"X\" a incheiat contract cu \"z\" ... (vezi toată discuția)
Pontaj semnat - situatie reala xandi8207 xandi8207 intrebarea mea este urmatoarea: s-au trimis la itm pontaje pe care le-am semnat cu 8 ore pe zi... desi in realitate situatia a fost alta... ce sanse mai sunt, ... (vezi toată discuția)
Pfa 6202 - fără studii superioare petricaruscj petricaruscj Buna ziua, Am o intrebare: As vrea sa îmi deschid un PFA, cod caen 6202 (IT) si vroiam sa va întreb dacă îl pot deschide fără studii superioare (am ... (vezi toată discuția)