Mariner18 a scris:
Va rog mult sa imi spuneti cum sa procedez,ce exceptii as putea sa invoc in fata instantei daca exista un temei legal pentru asemenea situatii...fiul meu inca este la liceu,rezultatele sale scolare sunt slabe,migrand la un liceu mai modest dupa ce acumulase 6 corigente,in schimb este major si capabil de munca la ora actuala.
Anexați la dosar cuponul de pensie, și invocați art. 529, alin. 1, din noul cod civil.
Art. 529 NCC - Cuantumul întreţinerii:
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
`
Veți plăti maximul de 25% raportat la valoare pensiei de boală.
`
Iată, vă dau și 3 exemple din jurisprudență, că nu veți plăti mai mult:
`
CITEZ:
"Având în vedere că, potrivit dispoziţiilor art.529 alin.1 Cod civil,
întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele
celui care urmează a o plăti, că pârâtul realizează venituri(424 lei) cu caracter de
continuitate, aşa cum rezultă din cuponul de pensie depus la dosar, vazand
dorinta acestuia sa se implice in viata minorei conform prorpiei declaratii,
,văzând şi faptul că reclamanta si-a raportat cererea la venitul minim pe
economie , instanţa, urmează sa oblige pârâtul sa plateasca reclamantei o
contributie lunara de intretinere in cota de 1/4 parte din venitul net realizat,
incepând cu data introducerii actiunii şi până la majoratul minorei, sau până la
schimbarea împrejurărilor avute în vedere la pronunţarea prezentei sentinţe" - (Judecătoria Timișoara, Sentința Civilă Nr. 6496 din 11.05.2015).
`
"În ceea ce priveşte cuantumul pensiei de ¼ din venitul net realizat, dispoziţie invocată a fi nelegală în hotărârea instanţei de fond de către reclamanta şi această critică va fi înlăturată raportat la faptul că reclamantul este beneficiarul unei pensii de invaliditate astfel că la veniturile nete concrete realizate urmează a fi raportată contribuţia de întreţinere şi nu la venitul minim pe economia naţională astfel cum solicită reclamanta apelantă" - (Tribunalul Timiș, Decizia Civilă Nr. 1299/A/2015 din 22-Decembrie-2015).
`
"La stabilirea cuantumului pensiei de întreţinere trebuie avute în vederea veniturile lunare permanente obţinute în calitate de pensionar de către pârât, nu şi suma reprezentând cuantumul chiriei de care beneficiază lunar o altă persoană, respectiv societatea comercială la care pârâtul are calitate de asociat unic. Articolul 94 C. fam. se referă doar la veniturile realizate periodic şi permanent de către debitorul întreţinerii, iar nu şi cele aparţinând unei alte persoane fizice ori juridice. Suma reprezentând cuantumul chiriei nu intră direct în activul patrimonial al pârâtului, ca persoană fizică, ci aparţine şi trebuie evidenţiată în contabilitatea unei societăţi comerciale, la care pârâtul este asociat, dar chiar şi în această situaţie suma respectivă trebuie avută în vedere la stabilirea anuală a rezultatelor economico-financiare ale societăţii menţionate, iar doar în situaţia în care ar fi profitabilă, pârâtul ar obţine un venit personal, dar care însă nu are caracter lunar, ci anual, deci nu poate fi avut în vedere la plata unei pensii de întreţinere lunare, în această situaţie, singurele venituri certe, permanente, obţinute lunar de către pârât sunt cele din pensia de boală, în cuantum de 437 lei, iar în funcţie de aceste venituri certe, tribunalul a stabilit în favoarea minorului o pensie lunară de întreţinere de 109 lei, pe care pârâtul va fi obligat să o plătească reclamantei începând cu data pronunţării hotărârii de către prima instanţă şi până la majoratul minorului" - (Trib. Bistriţa-Năsăud, s. civ., dec. nr. 12/2009, nepublicată).