avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara din pensie de boala, copilul fiind ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara din pensie de boala, copilul fiind major

Buna Ziua

Sunt divortat din 2003 si tatal unui baiat care a implinit de curand 18 ani,relatiile mele cu fosta mea sotie au fost deosebit de incordate intrucat timp de 11 ani nu mi-a permis sa ma implic in viata fiului meu desi exista un program de vizita stabilit prin lege.
Aceasta situatie a dat curs unui lung sir de procese,plangeri penale,sesizarea de catre mine a autoritatilor abilitate ale statului pentru asemenea situatii...toate acestea fara rezultate...in cele din urma copilul a fost indoctrinat si instrainat de mine,insa desi drepturile mele au fost permanent incalcate,am fost constant dat in judecata pentru plata pensiei de intretinere,de care m-am achitat intodeauna.
Insa in anul 2013 am fost diagnosticat cu tumoare cerebrala maligna,fiind operat si urmand ulterior proceduri oncologice.In iunie 2015 am fost pensionat de boala,intrucat starea sanatatii mele nu s-a imbunatatit,manifest in continuare numeroase crize epileptice cu pierdere de cunostinta,atacuri de panica,ameteli,pierderi de echilibru,si multe alte neplaceri asociate si cu tratamentul unor astfel de afectiuni.
Cu toata acesta situatie,fosta mea sotie a continuat sa ma actioneze in judecata,doar din dorinta de a-mi agrava boala si de a se razbuna,cum procesul a durat foarte mult au urmat plati retroactive,si a depus chiar si o plangere penala impotriva mea intrucat procesul nefiind finalizat si suma nestabilita,nu isi livrasera banii,plangerea a fost respinsa ca nefondata,intrucat exista un proces pe rol.
Acum am fost din nou citat de aceasta data cu fiul meu in calitate de reclamant...mentionez un aspect important...fosta mea sotie si cu actualul ei concubin sunt persoane care lucreaza in sistemul public si au declaratiile de avere publicate...acestia realizeaza impreuna venituri lunare ce depasesc 5600 RON...in contrast cu pensia mea care este de 657 de lei,din care pana de curand imi era retinuta suma de 213 lei .
Aceasta decizie nedreapta,din punctul meu de vedere mi-a inrautatit mult starea sanatatii,intrucat am fost privat de alimentele necesare,medicatie,posibilitati de trai...viata mea fiind una deosebit de austera.
Acum ca fiul meu a implinit 18,imi pare nejustificata cererea sa de prelungire a obligatiei de intretinere,intrucat cum v-am descris ea este doar pretextul mamei sale de a imi face rau....avand in vedere starea mea de sanatate...si faptul ca stresul si neajunsurile imi pot provoca oricand o recidiva tumorala,ca speranta de viata a persoanelor care sufera de afectiuni oncologice si neurologice de acest gen este redusa,ca o reducere a pensiei mele este in fond un atac la sansele mele de supravetuire si a dreptului meu la existenta,tinand cont de posibilitatile materiale mai mult decat satisfacatoare ale familiei reclamantului,exista vreo exceptie care poate fi invocata pentru incetarea obligatiei de intretinere?sau macar de reducere a cuantumului ei,stiu ca legea prevede un maxim de 25% pentru un copil,tot timpul eu fiind obligat sa platesc maximum indiferent de precizarile mele....nici veniturile mele ocazionale nu au facut exceptie pe vremea cand lucram,calcularea lor facand ca pensia sa ajunga disproportionat de mare in comparatie cu veniturile mele lunare de atunci.
Va rog mult sa imi spuneti cum sa procedez,ce exceptii as putea sa invoc in fata instantei daca exista un temei legal pentru asemenea situatii...fiul meu inca este la liceu,rezultatele sale scolare sunt slabe,migrand la un liceu mai modest dupa ce acumulase 6 corigente,in schimb este major si capabil de munca la ora actuala.

Va multumesc pentru timpul si rabdarea acordata
Cu deosebit respect
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2017
Mariner18, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mariner18 , utilizator 16:41, 27 Martie 2017
Buna ziua,
Avand in vedere prevederile art. 499 C.Civ.
Obligaţia de întreţinere
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Va trebui sa platiti aceasta pensie alimentara pana cand termina studiile sau pana la 26 de ani.
Este totusi fiul dumneavoastra. Asta este!
Veti plati o suma modica, avand in vedere pensia dvs.
Nu conteaza ce rezultate are la scoala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2017
gi-jane2, moderator
Mariner18 a scris:

Va rog mult sa imi spuneti cum sa procedez,ce exceptii as putea sa invoc in fata instantei daca exista un temei legal pentru asemenea situatii...fiul meu inca este la liceu,rezultatele sale scolare sunt slabe,migrand la un liceu mai modest dupa ce acumulase 6 corigente,in schimb este major si capabil de munca la ora actuala.

Anexați la dosar cuponul de pensie, și invocați art. 529, alin. 1, din noul cod civil.
Art. 529 NCC - Cuantumul întreţinerii:
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
`
Veți plăti maximul de 25% raportat la valoare pensiei de boală.
`
Iată, vă dau și 3 exemple din jurisprudență, că nu veți plăti mai mult:
`
CITEZ:
"Având în vedere că, potrivit dispoziţiilor art.529 alin.1 Cod civil,
întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele
celui care urmează a o plăti, că pârâtul realizează venituri(424 lei) cu caracter de
continuitate, aşa cum rezultă din cuponul de pensie depus la dosar, vazand
dorinta acestuia sa se implice in viata minorei conform prorpiei declaratii,
,văzând şi faptul că reclamanta si-a raportat cererea la venitul minim pe
economie , instanţa, urmează sa oblige pârâtul sa plateasca reclamantei o
contributie lunara de intretinere in cota de 1/4 parte din venitul net realizat,
incepând cu data introducerii actiunii şi până la majoratul minorei, sau până la
schimbarea împrejurărilor avute în vedere la pronunţarea prezentei sentinţe" - (Judecătoria Timișoara, Sentința Civilă Nr. 6496 din 11.05.2015).
`
"În ceea ce priveşte cuantumul pensiei de ¼ din venitul net realizat, dispoziţie invocată a fi nelegală în hotărârea instanţei de fond de către reclamanta şi această critică va fi înlăturată raportat la faptul că reclamantul este beneficiarul unei pensii de invaliditate astfel că la veniturile nete concrete realizate urmează a fi raportată contribuţia de întreţinere şi nu la venitul minim pe economia naţională astfel cum solicită reclamanta apelantă" - (Tribunalul Timiș, Decizia Civilă Nr. 1299/A/2015 din 22-Decembrie-2015).
`
"La stabilirea cuantumului pensiei de întreţinere trebuie avute în vederea veniturile lunare permanente obţinute în calitate de pensionar de către pârât, nu şi suma reprezentând cuantumul chiriei de care beneficiază lunar o altă persoană, respectiv societatea comercială la care pârâtul are calitate de asociat unic. Articolul 94 C. fam. se referă doar la veniturile realizate periodic şi permanent de către debitorul întreţinerii, iar nu şi cele aparţinând unei alte persoane fizice ori juridice. Suma reprezentând cuantumul chiriei nu intră direct în activul patrimonial al pârâtului, ca persoană fizică, ci aparţine şi trebuie evidenţiată în contabilitatea unei societăţi comerciale, la care pârâtul este asociat, dar chiar şi în această situaţie suma respectivă trebuie avută în vedere la stabilirea anuală a rezultatelor economico-financiare ale societăţii menţionate, iar doar în situaţia în care ar fi profitabilă, pârâtul ar obţine un venit personal, dar care însă nu are caracter lunar, ci anual, deci nu poate fi avut în vedere la plata unei pensii de întreţinere lunare, în această situaţie, singurele venituri certe, permanente, obţinute lunar de către pârât sunt cele din pensia de boală, în cuantum de 437 lei, iar în funcţie de aceste venituri certe, tribunalul a stabilit în favoarea minorului o pensie lunară de întreţinere de 109 lei, pe care pârâtul va fi obligat să o plătească reclamantei începând cu data pronunţării hotărârii de către prima instanţă şi până la majoratul minorului" - (Trib. Bistriţa-Năsăud, s. civ., dec. nr. 12/2009, nepublicată).
Stimate Domnule Avocat Gabriel Klein,
Va multumesc pentru raspuns,insa cu tot respectul legea este aberanta si lipsita de flexibilitate.
Chestia cu ,,asta este!'' denota o rigiditate pe care sper sa nu o intalnesc si in Instanta.
Este de asteptat ca o persoana care nu s-a confruntat cu probleme grave de sanatate, sa nu empatizeze prea mult cu cu cei aflati in astfel de situatii...in cazul asta nu vad la ce ar mai folosi un avocat...taiem in carne vie ,luam maxim din ce ne permite legea,si asta este...
Mie mi se pare nefiresc,ca eu sa fiu privat de alimentele de baza,iar fiul meu sa isi satisfaca viciile din banii primiti,adica sa fumeze tigara dupa tigara,asta in cazul in care mai exista minimum de moralitate in sufletele celor care iau decizii ce afecteaza viata oamenilor.
Cu stima.
Ultima modificare: Luni, 27 Martie 2017
Mariner18, utilizator
Art. 728 din Codul de procedura civila:

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

Dvs. spuneţi că aveţi pensia de boală de 657 lei. Salariul minim este acum 1450 lei brut, net este cca 1065 lei. În funcţie de cuantumul la care se raportează judecătorul, puteţi fi obligat să plătiţi fie 124 lei (dacă se raportează la net) fie să nu plătiţi nimic, fiindcă pensia dvs. este sub jumătate din 1450 lei.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara marian1268 marian1268 buna ziua, imi poate spune cineva, cum se calculeaza pensia alimentara, primele intra in calcul? 1/3 pt 2 copii. in cazul in care sunt bolnav, dau pentru ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara Mesesan Mesesan Buna ziua, As dori sa stiu baza legala in care se precizeaza ce insemana venitul net in cazul stabilirii pensiei alimentare, adica faptul ca din venitul ... (vezi toată discuția)
Intelesul corect al expresiei "1/6 din veniturile nete şi permanente cu caracter de continuitate" AdrianSA AdrianSA Buna ziua, Care este intelesul corect al expresiei ,,1/6 din veniturile nete şi permanente cu caracter de continuitate\'\' pentru pensia de intretinere a ... (vezi toată discuția)