avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari

Buna seara,
Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind pasager in caruta.
Accidentul a avut loc in data de 31/10/2016.
Am suferit rani la cap si o fractura deschisa de tibie si peroneu care a necesitat operatie si fixarea unei tije. Ulterior am mai suferit doua interventii chirurgicale.
Prima perioada de spitalizare a fost de 30 zile, iar a doua de 10 zile.
Daca nu fac plangere penala impotriva vinovatilor (politia a stabilit culpa comuna – a soferului si a carutasului), Casa de Asigurari de Sanatate poate cere ca si cheltuielile de spitalizare sa fie suportate de mine? Dar daca fac plangere penala, cine va suporta toate cheltuielile? Din deconturile pe care le-am cerut de la spital rezulta o suma foarte mare pe care eu nu o pot suporta – aproximativ 60000 ron. Nu cred ca este corect ca eu sa platesc aceste cheltuieli deoarece eu am fost doar pasager in caruta si nu am contribuit cu nimic la producerea acestui accident.
Eu nu as dori sa fac plangere penala impotriva nimanui, dar daca legea ma obliga …ma supun.
Ce se intampla cu o persoana care nu are bani sa plateasca un avocat sau pur si simplu nu stie ca poate suporta cheltuilile de spitalizare din buzunarul propriu fara a avea o implicare directa in producerea accidentului?
Va rog sa ma indrumati in luarea unei decizii, deoarece la sfarsitul lunii Ianuarie 2017 expira termenul de 90 de zile de la producerea accidentului si nu mai pot face nimic.
Va multumesc,
Maria
Cel mai recent răspuns: Floriboldea , utilizator 01:47, 4 Iunie 2018
Buna ziua

in cazul in care s-a stabilit in acte culpa comuna aveti dreptul la despagubiri pe RCA ul masinii atat dumneavoastra cat si conducatorul carutei daca a suferit vatamai si deasemenea si eventualii pasageri din masina daca au fost accidentati.Culpa comuna presupune ca toti cei susmentionati au dreptul la jumatate din sumele care in mod normal ar fi trebuit sa fie atribuite ca despagubire fiecaruia.
In general spitalele solicita plata cheltuielilor de spitalizare persoanei care a fost internate (beneficiarului serviciilor) pentru ca nu se implica in recuperarea pe cale judecatoreasca a acestor sume de la vinovati.In cazul in care deschideti dosar de dauna plata spitalizarii se efectueaza direct de asigurator.
Inainte de a incepe negocierile cu asiguratorul este bine sa va interesati cum se calculeaza cuantumul daunelor pe care sa le solicitati pentru a cere daune la justa valoare.
Asta mi s.a intamplat si mie...caruta nesemnalizata pe timp de noapte, carutasul consumase alcool...am trecut de o curba mi.a venit masina din fata si nu observat caruta am si am lovit.o...politistul mi.a zis ca a fost neatentie din partea mea (chiar daca a vazut ca, caruta era nesemnalizata)si a spus ca o sa mi se suspende permisul...va intreb care sunt sansele sa raman fara permis (acum am dovada) pe dovada a scris ca nu am fost atent si am lovit caruta


PPStm a scris:

Ma mir cum de s-a ajuns la culpa comuna. In primul rand caruta nu era semnalizata, iar in al doilea rand circulatia carutelor este interzisa pe drumurile publice. Cum ai vrea sa fie vazuta o caruta nesemnalizata, care circula cu 5-6km/h?! Dupa o curba sau panta, te trezesti efectiv cu ea in fata ta si nu mai ai ce face. Singurul vinovat este carutasul

Daca ai suferit un accident rutier in afara tari in care esti victima, la revenirea in tara daca esti asigurat si detii card valabil cine plateste spitalizarea? Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto, vinovatul fără rca. ce altă opțiune am să recuperez dauna în afară de instanța civilă? Constantin Teodor Constantin Teodor Mi-am găsit mașina lovită rău în parcare. Vinovatul a fugit dar l-am găsit. Nu are RCA. Ce altă opțiune am să recuperez daună în afară de ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu masina fara rca leorot leorot Buna seara, Am fost lovit de o masina care nu mi-a acordat prioritate. Masina este pe o firma si nu avea rca valabil. Am mers la politie si am dovada de ... (vezi toată discuția)
Daune merfea merfea Buna ziua!...am si eu o problema...am avut un accident rutier din cauza unei carute, pe un drum european, carutasul a murit iar familia lui e foarte saraca..nu ... (vezi toată discuția)