Daca sunteti proprietar pe intreg terenul, atunci in baza -noul-cod-civil/art-559-intinderea dreptulu de proprietate asupra terenurilor continutul intinderea si stingerea dreptului de proprietate privata dispozitii generaleart. Art. 559 din noul C. P. Civ.
Întinderea dreptului de proprietate asupra terenurilor
- (1) Proprietatea terenului se întinde şi asupra subsolului şi a spaţiului de deasupra terenului, cu respectarea limitelor legale.
- (2) Proprietarul poate face, deasupra şi în subsolul terenului, toate construcţiile, plantaţiile şi lucrările pe care le găseşte de cuviinţă, în afară de excepţiile stabilite de lege, şi poate trage din ele toate foloasele pe care acestea le-ar produce. El este ţinut să respecte, în condiţiile şi în limitele determinate de lege, drepturile terţilor asupra resurselor minerale ale subsolului, izvoarelor şi apelor subterane, lucrărilor şi instalaţiilor subterane şi altora asemenea.
- (3) Apele de suprafaţă şi albiile acestora aparţin proprietarului terenului pe care se formează sau curg, în condiţiile prevăzute de lege. Proprietarul unui teren are, de asemenea, dreptul de a apropria şi de a utiliza, în condiţiile legii, apa izvoarelor şi a lacurilor aflate pe terenul respectiv, apa freatică, precum şi apele pluviale.
În conformitate cu prevederile art. 1777 din NCC, locaţiunea este contractul prin care o parte, numită locator, se obligă să asigure celeilalte părţi, numite locatar, folosinţa unui bun, în schimbul unui preţ, denumit chirie.
Cu alte cuvinte, plecând de la definiţia locaţiunii, stim ca arendarea are drept obiect exploatarea pe o durată determinată a bunurilor agricole, contra unui preţ stabilit prin contractul încheiat (contractul de arendare) între proprietarul bunurilor agricole, pe de o parte, în calitate de arendator, şi locatar, pe de altă parte, în calitate de arendaş.
Arendaşul poate schimba categoria de folosinţă a terenului arendat numai cu acordul prealabil dat în scris de către proprietar şi cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare.
Ori , acea constructie, instalatie si drumul de acces trebuiau facute doar cu acordul dumneavoastra.
Arendasul daca are documentele legale care atesta proprietatea constructiei sunteti obligat sa ii dati dreptul de superficie asupra terenului de sub constructie si servitute de trecere catre acea proprietate.
Totul depinde de acordul proprietarului terenului.
Instalatia s-a facut cu acordul meu in baza contractului de inchiriere valabil un an si cu conditia de reinoire a contractului la expirarea termenului . Deci precizez ca este un contract de INCHIRIERE si nu un contract de arendare. Deasemenea mentionez ca ; chiriasul are in proprietate instalatia . PROBLEMA MEA ESTE ca societatea respectiva nu a mai reinoit contractul expirat si drept urmare nu mi-a platit chiria , care trebuia achitata din luna septembrie 2016 si atunci ce drept mai are sa patrunda pe terenul pentru care nu mi-a platit chiria .