Va scriu pentru ca am nevoie de sfatul vostru urgent.
Acum 3 ani de zile am pus apometre la baie si la bucatarie. De la coloana principala de bloc s-a tras o teava mai mica la care s-a racordat ghiuveta si apometrul. Din cate am inteles mai mult de 2 ani de zile nu au garantie. Bineanteles ca saptamana trecuta s-a rupt obertein-ul din stanga apometrului si ne-am inundat noi si automat pe vecinii de jos cu care ne intelegem excelent (avem grija unul de casa altuia, avem cheiele de la apartamente reciproc, ne ajutam etc.). Noi am incremenit cand am vazut ce daune le-am produs si de buna credinta vrem sa ii despagubim sau sa ii ajutam cu cheltuielile (tavan fals in baie, accesorii din lemn, peretii, usile din lemn, parchet in hol, etc). Stupoare.... vecinii au asigurare si nu vor sa ne intelegem, vor sa recupereze banii de la asigurator! Problema este ca asiguratorul ne va da pe noi in judecata ca sa recupereze banii si cheltuielile se vor ridica astfel la mult mai mult (cheltuielile aferente daunei, manopera, cheltuieli judecatoresti, etc). Ar insemna sa fac credit la banca pentru a plati datoriile catre ei in valoare de cateva mii de EUR!!! Asiguratorii ne dau in judecata pentru ca este vorba de teava orizontala si nu de cea verticala. Nu mai vorbesc ca a doua zi a plesnit si partea din dreapta a apometrului si am avut dubla inundatie, va inchipuiti. Mi se pare nedrept sa dau atatia bani si fara vina noastra in conditiile in care vroiam sa platim dauna. Numai o usa costa 15 mil lei!
Intrebari:
1. partea stanga a apometrului nu tine de coloana principala a blocului?
2. daca au asigurare de ce ne dau in judecata pentru teava orizontala si nu ii despagubesc pe vecini si atat?
3. asiguratorul ne poate da in judecata daca nu a fost intentionat sau din vina noastra? De ce nu dau in judecata Asociatia de proprietari atata timp cat teava se trage de la coloana principala?
4. cunoasteti o lege completa cu toate aceste detalii?
O simpla intrebare stimata doamna: cine v-a montat apometrele? S-a facut un contract cu o firma de montaj? Firma a fost adusa prin intermediul asociatiei de proprietari? Aveti un contract de garantie a lucrarii?B-)
Cheltuieli de judecata nu veti plati decat daca va veti judeca si veti pierde litigiul. Asteptati ca asiguratorul sa-i despagubeasca pe vecini si apoi vedeti ce pretentii poate avea impotriva dvs. Trebuie observat si dovedit ce atitudine au avut vecinii in momentul inundatiei, au luat masuri sa limiteze pagubele sau au baut o bere rasfoind reviste de amenajari interioare daca tot erau plictisiti de tapetul vechi ?
Cateva precizari:
1.Nu trebuie sa ajungeti la judecata, decat daca refuzati sa achitati asiguratorului valoarea despagubirii.
2.Singura ati spus ca montajul chiuvetei si apometrelor va apartine.Singura proprietate comuna este conducta principala de alimentare(verticala)
3.Este ciudata aceasta garantie de numai 2 ani(neintalnita la instalatiile sanitare de bloc).Pe de alta parte, un obertainer nu se poate "rupe" dupa 3 ani decat daca a fost improvizat din unul mai vechi de 30 ani!Mai ales ca apartinand unui robinet de separatie, nici n-a fost nevoie sa fie manevrat.
4.Se pune problema si a executiei lucrarii (cu autorizare si garantie sau nu)
5.Asiguratorul se subroga asiguratului si are dreptul de a se indrepta cu pretentii impotriva vinovatului.In cazul dvs., raspundeti pentru dauna produsa de partea de instalatie care va apartine.(aveti si posibilitatea de a recupera de la executant, daca aveti documentele amintite de Dl.Mihai Grigore)
In conformitate cu prevederile art. 22 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, asiguratorul despagubeste dauna asiguratului si, pentru recuperarea despagubirii platite, se indreapta impotriva vinovatului, in speta dvs. Ceea ce puteti face, pentru a plati o despagubire mai mica, este sa va intelegeti cu pagubitul, eventual sa aduceti dvs. un mester sa-i faca reparatiile . Dupa ce platiti despagubirea, in baza instrumentului de plata, va puteti indrepta, pentru recuperarea sumei platite cu titlu de despagubire, impotriva celor care v-au montat apometrul, asta, bine-nteles, daca aveti un inscris care sa ateste ca pers. respectiva a prestat serviciul (certificat de garantie, chitanta etc). Societatea de proprietari nu raspunde decat de daunele produse de instalatiile comune imobilului (pana la nivelul apartamentelor) ori, din cate am inteles, avaria s-a produs la instalatiile din imobilul dvs.
Referitor la pretentia vecinilor de a folosi polita, exiasta doua motive pe care poate puteti sa le combateti:
1.Nu au bani si doresc sa fie siguri ca nu-i va costa reparatia, neavand incredere ca veti suporta dvs. costurile (probabil isi inchipuie ca pot deconta mai mult decat a fost paguba efectiva) Se inseala!:P
2.Dintr-o dorinta meschin/rautacioasa, avand frustrarea de a fi platit asigurarea (probabil mai muti ani fara a avea daune), sa doreasca a "recupera" cheltuielile B-)