buna ziua, soti si sotie dorim sa donam un teren de 8/arii nepotului nostru.
rog spuneti daca eu cu sotia am decis ca donam(cadou)terenul prin notar este riscul de a fii atacat donatia? si care ar fii cea mai buna metoda pt siguranta..
multumesc
Buna ziua. Din pacate donatia o poate ataca in instanta. Singurul act care nu poate fi atacat este actul de vanzare cumparare.
P.S. Am trecut si eu prin acelasi lucru.
Donatia poate fi desfiintata prin actiune in justitie de catre mostenitorii rezervatari in ce priveste rezerva succesorala.Mai sigur este contractul de vanzare-cumparare.
sincer sa fiu nu mai inteleg nimic din aceste legi.. unu se bate in cap in cap cu alta lege.. ,,donaţia este şi irevocabilă în baza principiului reglementat de Art. 985 din noul Cod Civil. O excepţie de la acest principiu este donaţia încheiată între soţi care poate fi revocată, însă numai în timpul căsătoriei.'' daca fac contract de donatie. si am dat de buna voie si este proprietate mea . succesiunea se face din cea mai ramas.. nu?? nu din ce am dat cuiva cadou cu buna stiinta ,
1. Daca nepotul nu va da bani, nu aveti de ce sa incheiati un contract de vanzare cumparare. Pretul trebuie sa fie stabilit in bani, sa fie determinat sau determinabil, sa fie sincer (stabilit cu intentia de a fi platit) si serios (sa fie proportional cu valoarea bunului). In lipsa unui pret, vanzarea este nula absolut, deoarece obligatia cumparatorului nu are obiect, iar obligatia vanzatorului este lipsita de cauza.
Deci, decat o vanzare mincinoasa, mai bine o donatie cinstita.
2.Potrivit Codului civil, donatiile sunt irevocabile. Adica nu se pot schimba, asupra cărora nu se poate reveni; hotărâte, definitive.
Prin exceptie pot fi revocate numai donatiile intre soti, insa doar in timpul casatoriei.
3. Un eventual contract de donatie poate fi "atacat" doar de mostenitorii rezervatari.
Moştenitor rezervatar= moştenitor căruia legea îi recunoaşte un drept asupra unei cote determinate din moştenire (rezerva succesorală), împotriva voinţei defunctului care ar fi vrut să-l dezmoştenească. Sunt moştenitori rezervatari: descendenţii defunctului, ascendenţii privilegiaţi (părinţii defunctului) şi soţul supravieţuitor.
Deci daca acel teren de 8 ari e toata averea dvs si a sotiei si nu mai aveti nici un alt bun, donatia poate fi atacata de: copii, parintii dvs/sotiei.
Daca mai detineti si alte bunuri (din care mostenitorii sa-si intregeasca dreptul), un contract de donatie este foarte sigur.
Donatie
aaddreea
in cazul unui act de donatie...se poate face ceva pt ca donatia sa nu fie atacata?ma refer daca e poate face vreo notatie ...ceva...din partea donatorului? (vezi toată discuția)