gheorghita a scris:
Buna ziua
Va urmaresc de ceva vreme . Doresc si eu sa cunosc parerea d-voastra in urmatoarea problema. Am incetat activitatea din cadrul companiei cf. art. 55 lit. B Codul Muncii dupa 5 ani de activitate . Acum insa doresc sa beneficiez de somaj. As avea oare vreo sansa ? Cei de la HR mi-au comunicat ca pot sa beneficiez de somaj daca pentru cel putin 1 luna voi incheia un contract de plata contributie somaj cu AJOFM -ul . Este oare posibil ? Ce alte caii mi-ati putea sugera , pentru ca stiu ca legea arata calea dar poate fi si interpretata .
Multumesc :)
1. Încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
2. Exista posibilitatea de a incheia contrcat de asigurare cu AJOFM, deoarece Legea nr.76/2002 prevede ca în vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
...
f) au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj ce li s-ar fi cuvenit potrivit legii;