avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art.55 lit b urmat de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art.55 lit b urmat de somaj

Buna ziua

Va urmaresc de ceva vreme . Doresc si eu sa cunosc parerea d-voastra in urmatoarea problema. Am incetat activitatea din cadrul companiei cf. art. 55 lit. B Codul Muncii dupa 5 ani de activitate . Acum insa doresc sa beneficiez de somaj. As avea oare vreo sansa ? Cei de la HR mi-au comunicat ca pot sa beneficiez de somaj daca pentru cel putin 1 luna voi incheia un contract de plata contributie somaj cu AJOFM -ul . Este oare posibil ? Ce alte caii mi-ati putea sugera , pentru ca stiu ca legea arata calea dar poate fi si interpretata .
Multumesc :)
Cel mai recent răspuns: gheorghita , utilizator 12:49, 8 Septembrie 2009
Di nefericire, incetarea CIM in baza art 55 lit b) din codul muncii nu va da dreptul de a beneficia de somaj.
Art. 55 lit. "b" Codul Muncii inseamna o incetare a contractului individual de munca "ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea" si daca mai facem socoteala ca rezolutia directorul a trecut-o pe o cerere, respectiv cererea dvs. mai rezulta si altceva ca dv. ati fost acela ce ati initiat procedura si ei au pus rezolutia favorabila de acord pe cererea dvs.
Ca urmare, nu puteti cere somajul pt ca ati renuntat, a fost acordul dvs. pt renuntarea la munca ca doar ati scris cererea de buna voie si nesilit de nimeni.
Inocentia
Da , am inteles . Insa doream sa gasesc o alta modalitate . Spre exemplu daca pot incheia acel contract pe 1 luna cu AJOFM -ul dupa plecarea din companie si avad in vedere vechime in munca nu as putea oarea sa intru in somaj
gheorghita a scris:

Buna ziua

Va urmaresc de ceva vreme . Doresc si eu sa cunosc parerea d-voastra in urmatoarea problema. Am incetat activitatea din cadrul companiei cf. art. 55 lit. B Codul Muncii dupa 5 ani de activitate . Acum insa doresc sa beneficiez de somaj. As avea oare vreo sansa ? Cei de la HR mi-au comunicat ca pot sa beneficiez de somaj daca pentru cel putin 1 luna voi incheia un contract de plata contributie somaj cu AJOFM -ul . Este oare posibil ? Ce alte caii mi-ati putea sugera , pentru ca stiu ca legea arata calea dar poate fi si interpretata .
Multumesc :)

1. Încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

2. Exista posibilitatea de a incheia contrcat de asigurare cu AJOFM, deoarece Legea nr.76/2002 prevede ca în vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
...
f) au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj ce li s-ar fi cuvenit potrivit legii;
Sunt sigura ca este o solutie , legea mai are si scapari . Deci daca plec cu art. 55 lit. b dupa care cel putin 1 luna imi platesc eu singura contributile , concluzia ar fi ca la data intrarii in somaj nu mai conteaza temeiul legal al incetarii CIM ci contractul incheiat cu AJOFM-ul . Asta sa fie solutia ?

Alte discuții în legătură

Acordare indemnizatie somaj B. Stefan B. Stefan Contractul individual de munca (peste 2 ani vechime) este incetat conform art.55 lit.b din C.M. din data de 19.02.2009. Se mai poate beneficia de indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Cum se considera vechimea in munca pentru a se acorda indemnizatia de somaj Cornelissa Cornelissa Daca in ultimii 2 ani am lucrat circa 7 luni, iar 5..6 luni am platit asigurarile sociale pentru pensie si de asemeni CASS prin contract cu institutiile ... (vezi toată discuția)