Va urmaresc de ceva vreme . Doresc si eu sa cunosc parerea d-voastra in urmatoarea problema. Am incetat activitatea din cadrul companiei cf. art. 55 lit. B Codul Muncii dupa 5 ani de activitate . Acum insa doresc sa beneficiez de somaj. As avea oare vreo sansa ? Cei de la HR mi-au comunicat ca pot sa beneficiez de somaj daca pentru cel putin 1 luna voi incheia un contract de plata contributie somaj cu AJOFM -ul . Este oare posibil ? Ce alte caii mi-ati putea sugera , pentru ca stiu ca legea arata calea dar poate fi si interpretata .
Multumesc :)
Buna ziua. Ca sa puteti incheia contract de asigurare cu AJOFM trebuie sa va regasiti in una din urmatoarele situatii(Legea 76/2002):
Art. 20. - Se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, următoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
d) membri ai asociaţiei familiale;
e) cetăţeni români care lucrează în străinătate, conform legii;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi desfăşurate potrivit legii şi care nu se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-e).
Mai simpla este varianta angajarii pe durata determinata, timp de o luna pe o alta societate sau angajarea pe durata nedeterminata, cu perioada de proba. Pe baza notificarii angajatorului privind incetarea CIM in timpul perioadei de proba, puteti beneficia de indemnizatie de somaj.