Am citit toate legile legate de acest subiect, dar tot nu m-am lamurit asupra unor aspecte: Voi naste in 15 ianuarie ( aproximativ) . Am decis sa impart cele 126 zile in 84 zile c. prenatal si 42 c. postnatal. Voi intra in prenatal la 2 nov 2009
Am inteles ca c. prenatal se calculeaza in cazul meu astfel: 85 % din media veniturilor brute pe lunile mai-octombrie - contributie CAS.
In ceea ce priveste indemnizatia pentru ingrijire copil, va rog sa-mi spuneti ce luni intra in calcul si CARE VENIT SE IA IN CONSIDERARE > net sau brut.
Daca veti naste in cursul lunii ianuarie 2010, perioada care se ia in calcul este ianuarie 2009 - ianuarie 2010.
Se iau in considerare toate veniturile profesionale supuse impozitului pe venit realizate in perioada de mai sus, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute in lege.
Conform prevederilor O.U.G.nr.158/2005, asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate, concediul acordandu-se pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediul medical prenatal in cazul meu se calculeaza pe baza veniturilor din perioada mai-octombrie. In luna septembrie mi-am luat 5 zile de concediu medical 75%. Cum influenteaza aceste zile calculul concediului prenatal? Din observatiile mele sal brut in septembrie e mai mare cu concediul medical decat daca nu mi-as fi luat aceste 5 zile.
Si eu am aceleasi nelamuriri, si inca nu am inteles mare lucru din raspunsurile primite.
As dori sa stiu daca indemnizatia din "CIC pana la 2 ani" este influentata sau nu de durata concediului prenatal pe care il iau. Pentru ca, din cate intelesesem din lege, aceasta se calculeaza in functie de media veniturilor realizate inainte de nasterea copilului. Ori, daca eu imi iau 2 luni concediu prenatal inainte de nastere, veniturile mele nu vor fi mai mici?
In cazul in care nu apar probleme medicale, este mai bine sa se lucreze pana in ultimul moment - va fi indemnizatia din CIC mai mare in acest fel sau nu are nici o importanta?