avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Venituri Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Venituri Indemnizatie crestere copil

Buna ziua.

Va rog frumos sa ma ajutati cu o interpretare a legii, in situatia urmatoare:

- Agent de asigurari (viitoare mama), cu contract de agent, incheie in perioada precedenta nasterii copilului (35 de luni) niste polite de asigurare, care insa vor fi platite in rate(undele se intind pe 2-3 ani);
- Se naste copilul, agentul isi reziliaza contractul cu asiguratorul, depune dosarul pentru indemnizatie, si dupa 2-3 luni incepe sa primeasca indemnizatia;
- In acelasi timp, dupa nasterea copilului, timp de 1 an agentul are de primit comisioane aferente ratelor politelor incheiate inainte de nasterea copilului, rate care sunt platite dupa nasterea copilului;
- aceste comisioane depasesc cei 3000 de ron prevazuti de lege ca venituri admise in timpul acordarii indemnizatiei.

Conform legii 66 cu modificarile noi, aceste venituri din contracte incheiate inaintea primirii indemnizatiei, dar platite si dupa acordarea indemnizatiei nu ar trebui sa fie problematice, deoarece nu sunt provenite dintr-o activitate desfasurata in aceasta perioada, nu?
Daca aveti nevoie de mai multe informatii pentru a completa descrierea situatiei, va rog sa imi spuneti.

Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Andrei198701 , utilizator 12:08, 1 Martie 2017
Prevederile legale sunt urmatoarele:

OUG nr.111/2010:

ART.16
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;
b) primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).



Fiind sume primite pentru o activitate desfasurata anterior CCC, nu ar trebui sa fie suspendata indemnizatia.

Dar, pentru siguranta, va recomand sa intrebati si la ANPIS, pe adresa de e-mail: anps@prestatiisociale.ro

Va rog sa comunicati si aici raspunsul primit, poate mai ajuta si pe altii!
Raspunsul de la ANPIS suna cam asa:

Opinam ca in situatia in care in perioada de acordare a indemnizatiei veti realiza venituri altele decat cele din desfasurarea efectiva a unei activitati, acestea nu vor afecta acordarea dreptului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se aproba ccc daca persoana este si salariata si are si alte venituri? NICOLETA VALI NICOLETA VALI Ma intereseaza daca am un angajat care doreste sa intre in concediu paternal, dar el este si persoana fizica (nu e autorizata adica PFA) platitoare de TVA, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil georgeta_sorlea georgeta_sorlea Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: -07.03.2013-30.11.2013 am fost in CIC bebe 1. -01.12.2013-06.06.2014 m-am reintors la servici si ... (vezi toată discuția)
Bonus acordat in ccc sunrise2 sunrise2 Buna ziua, Sunt in CCC din luna ianuarie, in septembrie copilul implinind un an. In luna iulie am primit un bonus banesc de la firma la care am fost angajata, ... (vezi toată discuția)