avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj succesoral

Buna ziua

Va rog daca ma poate indruma cineva in urmatoarea speta:

- am dezbatut succesiunea dupa tatal meu si s-au stabilit cotele intre mine si ultima sotie a tatalui meu (care nu este mama mea)

- prin hotarare judecatoreasca avem titlu de proprietate fiecare pe cota ce o detine

- in prezent, suntem intr-un proces de iesire din indiviziune (eu avand calitate de reclamanta)

- a intervenit decesul ultimei sotii a tatalui meu, procesul fiind suspendat pana la introducerea mostenitorilor acesteia

- d-na nu are copii iar din cate am inteles a facut testament concubinului ei cu care locuia in casa tatalui meu (casa edificata de tatal meu inaintea casatoriei cu aceasta doamna care niciodata nu mi-a permis accesul in imobil)

- ginerele concubinului sotiei tatalui meu m-a contactat si mi-a spus ca dupa dezbaterea succesiunii doreste sa ne intelegem si sa vindem imobilul impreuna
Mi-a mai spus ca neavand posibilitatea de a avea grija de socrul lui - care este greu deplasabil - l-a dus la un azil de batrani privat

- acum, avand in vedere ca nu mai locuieste nimeni in imobil, i-am spus acestuia ca doresc o cheie a imobilului. Initial, a fost de acord. Mi-a mai spus ca nu are resursele necesare dezbaterii succesiunii, sens in care, daca sunt de acord, ar dori sa inchiriem imobilul.
Am fost de acord, si i-am spus ca urmeaza sa impartim chiria in cotele ce le detinem.

- m-a sunat din nou, mi-a spus ca, avand in vedere ca suntem in litigiu, nu-mi poate da cheile, iar socrul lui doreste ca la vara sa revina si sa locuiasca "in casa lui"

Intrebarea este urmatoarea:

- banuiesc ca, concubinul defunctei vrea sa inchirieze fara stirea mea
- cum pot solicita o cheie de la acesta pe cale legala
- cum il pot impiedica pe acesta sa intre in imobil
- se poate dispune sigilarea imobilului pana la solutionarea procesului de iesire din indiviziune?

Va multumesc si va doresc o zi minunata
Cel mai recent răspuns: ni_leta , utilizator 08:57, 31 Ianuarie 2017
Socrul lui ?e tatal celei de-a doua sotii a tatalui dvs?
cum s-au impartit cotele?Era contributie egala, intre tata si ultima sotie?
Daca exista testament pentru concubin inseamna ca "socrul" nu are nici un drept asupra imobilului. Daca nu reusiti sa va intelegeti puteti face o cerere de sechestru mai degraba judiciar decat asigurator. Depinde ce va doriti sa obtineti in urma partajului si care sunt cotele. Ma gandesc ca aveti totusi un avocat, consultati-va si cu el. In acest moment, in mod normal puteti si sa va duceti si sa schimbati iala doar sa va asigurati ca nu mergeti singura si faceti un proces verbal al lucrurilor care sunt inauntru si care ar putea fi bunuri ale concubinului...e o situatie delicata. Puteti sa-l notificati si sa ii cereti sa se prezinte la o anumita ora la imobil pentru a-si prelua lucrurile intrucat doriti sa faceti o iala noua. Trebuie sa va ganditi la o varianta sa va intalniti cu el.Depinde insa ce cote aveti si ce interes aveti pana la urma.
Succes.
av. Ileana Schwarz
Nu este tatal ultimei sotii a tatalui meu. Situatia este asa:
eu sunt proprietar pe cota de 37/64 din imobil iar ultima sotie a tatalui meu 27/64 pt. ca avea testament de la tata.
Dupa decesul tatalui meu ea a continuat sa locuiasca in imobil initial singura, iar de vreo 8 ani, impreuna cu un concubin.
Eu locuiesc in alta localitate, asa ca doamna nu mi-a permis niciodata accesul in imobil decat cand s-a facut expertiza.
Doamna (sotia tatalui meu) a decedat in timpul procesului care l-am intentat pentru iesire din indiviziune.
Avocata doamnei mi-a spus ca sotia tatalui meu i-a facut testament concubinului ei pe cota ce o detine.
Concubinul defunctei are un ginere caruia i-a facut (din cate am inteles) procura pentru a-i reprezenta interesele in procesul de iesire din indiviziune (proces care acum este suspendat pana la introducerea concubinului in calitate de mostenitor.
Concubinul este la un azil de batrani (acolo l-a dus ginerele dupa decesul sotiei tatalui meu).
Acum, eu i-am solicitat o cheie a imobilului si nu vrea sa-mi dea.

Pot solicita ca prin ordonanta presidentiala sa fie obligat sa facem inventar si sa-mi dea o cheie sau sa fie sigilat imobilul?

Motivul invocat de el ca nu-mi da cheie, este ca nu s-a acomodat la azil si ca in vara vrea sa se intoarca in "casa lui", care in fapt este casa mea mai mult decat a lui.
El doar are testament de la concubina lui care este ultima sotie a lu tata.

Va multumesc din suflet pentru rabdare si ajutor.
Am inteles. Cititi cu atentie ce am scris mai sus. Cu atat mai mult cu cat cota e mai mare.Ginerele are doar calitatea de reprezentant, nu are dreptul sa decida in vreun fel. Eu cred ca doar va amana, cu atat mai mult cu cat adevaratul proprietar este la azil. Contactati un avocat.
av. Ileana Schwarz
Va multumesc din nou si va doresc o seara placuta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteti proprietar a mai mult de jumatate. Intrati in locuinta chemand un lacatus sa va deschida. Cum va zis mai sus un avocat faceti lista eventual si filmati tot ce gasiti in locuinta.

Alte discuții în legătură

Contestatie testament si mostenire dadam dadam Sora sotiei a deschis proces pentru anularea testamentului tatalui ei si a sotiei cit si al mostenirii acceptate de ea in fatza notarului. De precizat ca ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza intre proprietar neposesor si posesor fara titlu de proprietate mobexport mobexport Buna ziua Am urgenta nevoie de ajutorul D-vs. - sunt mostenitoare in cota de 37/64 impreuna cu ultima sotie a tatalui meu care are o cota de 27/64.Cotele ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune dintre parinte si fiu Florina_M Florina_M Cum sa procedeze fiul pentru a iesi din indiviziune asupra unui imobil construit impreuna cu tatal sau pe terenul propietate a tatalui. Cheltuielile de ... (vezi toată discuția)