avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Obligatoriu sau nu ceva stagiu de cotizare pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Obligatoriu sau nu ceva stagiu de cotizare pentru acordare pensiei de invaliditate.

Buna ziua.
Barbat la 60 de ani (angajat la o firma) a suferit atac vascular cerebral.
A ramas paralizat pe jumatate corpului.
Poate beneficia de pensia de invaliditate, daca are stagiu de cotizare numai 3 ani si daca va fi incadrat in gradul I sau II de invaliditate.
Cel mai recent răspuns: vitasea77md , utilizator 12:34, 28 Ianuarie 2017
1. Persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate, dacă au realizat, în condiţiile legii, stagiu de cotizare.

2. Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face la cererea persoanei interesate, de către medicul expert al asigurărilor sociale.

3. Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
c) elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.
e) persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză;
etc
Da.
freeelis
" 1. Persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate, dacă au realizat, în condiţiile legii, stagiu de cotizare."

Se intelege ca in cazul nostru persoana poate beneficia de pensia de invaliditate - stagiu de cotizare este de 3 ani ?
Mai am o intrebare: la atingere varstei standart de pensionare o va mai beneficia de pensie sau nu? ( Repet ca stagiu de cotizare realizat este - 3 ani).
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara - pensie de invaliditate Melu nelu Melu nelu Am gradul de handicap ușor, avînd degetele 2.3.4 de la mîna stînga amputate, pot beneficia de pensia de invaliditate? (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate elenabianca elenabianca O persoana care dovedeste ca este bolnav ,dar nu este asigurat la CAS , poate iesi la pensie pe caz de boala? (vezi toată discuția)
Calcul pensie invaliditate gr.3 stefimit stefimit Buna ziua . va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza pensia pentru invaliditate gr.3 ,(spondilita gradul 4) cu 28 ani vechime.. Va multumesc (vezi toată discuția)