avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata?

Nascut in data de 31.08.1951 - barbat
vechime totala in munca 39 ani si 6 luni
din care:
- 2 ani 11 luni 14 zile in grupa a II-a - 85%
- 19 ani 3 luni 16 zile in grupa a II-a - 100%.

Indeplineste conditia de a iesi la pensie si ce fel de pensie? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 08:35, 9 Septembrie 2009
Avand in vedere stagiul aferent perioadei lucrate in grupa II de munca (3 luni / an intreg lucrat in grupa), in august 2011 va putea beneficia de pensie anticipata, nu de pensie anticipata partiala.
Reducerea varstei standard de pensionare, conform actualelor prevederi legale, este de 4 ani si 6 luni, cum a precizat domnul Tudor.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc tuturor.
Legea nr.19/2000:
Art.50.- (1) Asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
Deci, o persoana care doreste sa iasa la pensie in conditiile legii nu trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa fi realizat stagiul complet de cotizare si sa depaseasca stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani! Persoana in cauza a realizat stagiul complet de cotizare realizand 35 de ani vechime in munca, depasind acest barem cu 4 ani, in plus a lucrat 22 de ani in gr. a II-a de munca.
Dupa parerea mea umila acesta indeplineste una din cele doua conditii, daca nu chiar pe amandoua!
tudorioan a scris:

Legea nr.19/2000:
Art.50.- (1) Asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
Deci, o persoana care doreste sa iasa la pensie in conditiile legii nu trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa fi realizat stagiul complet de cotizare si sa depaseasca stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani! Persoana in cauza a realizat stagiul complet de cotizare realizand 35 de ani vechime in munca, depasind acest barem cu 4 ani, in plus a lucrat 22 de ani in gr. a II-a de munca.
Dupa parerea mea umila acesta indeplineste una din cele doua conditii, daca nu chiar pe amandoua!

Cele doua conditii prevazute in Legea nr. 19/2000 se refera la stagiul de cotizare si la varsta standard de pensionare.
Pentru dvs. cele doua "conditii" se refera, ambele, tot la stagiul de cotizare.

Raspunsul dvs. nu are nicio legatura cu situatia de fapt sau cu prevederile Legii nr. 19/2000.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Stimata Gabriela Pintea, am citat articolul 50 alin.(1) din Legea nr.19/2000! Fiecare interpreteaza textul de lege cum crede de cuviinta. Este parerea dvs., pe care o respect, dar situatia de fapt postata de namiru are legatura cu textul de lege citat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul varsta pensie cu reducere datorata grupei ii carmen paroiu carmen paroiu Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta in calcularea varstei pentru pensionare limita varsta cu reducerea varstei standard datorata grupei II si data la ... (vezi toată discuția)
Pensionare la limita de varsta si vechime completa doina99 doina99 Buna ziua, Daca ,conform legii19/2000 ,trebuie sa ies la pensie la data de 1 dec. 2009, si nu solicit acest lucru,angajatorul poate sa-mi desfaca CIM incepand ... (vezi toată discuția)
Cand am dreptul sa ies la pensie? paunlaura paunlaura Am vechime in munca 32 ani, am grupa a IIa de munca pentru 19 ani 11 luni si 28 zile, sunt nascuta in mai 1955, nu beneficiez de venituri de doi ani. Vreau sa ... (vezi toată discuția)