Buna seara, am o nelamurire. Locuiesc la bloc, sunt cu cineva, stam impreuna, nefiind casatoriti, problema este urmatoarea; Apartamentul este pe numele meu si sotul meu ( desi nu suntem casatoriti, eu asa il consider), a intrat in comitetul de bloc si in urma discutiilor contradictorii cu membrii comitetului, i s-a spus ca nu are nici un drept sa participe la sedintele de comitet sau la sedintele de bloc si sa mai spuna si cate o parere, nefiind proprietar. Va rog sa imi spuneti daca exista o asemenea prevedere si eventual articolul de lege care prevede asa ceva. Cine hotaraste ca daca nu esti proprietar nu ai dreptul sa iti spui parerea ? In baza carei legi ? Membrii asociatiei nu au dreptul la opinie ? Multumesc.
Consultati legea 230/2007 si normele de aplicare HG 1588/2007 ptr a va informa cu privire la legislatia specifica asoc de proprietari.
Art.3-legea 230/2007
f) proprietar al spatiului, respectiv al apartamentului - persoana fizica sau juridica, de drept public ori de dreptprivat, care are in proprietate acel spatiu, respectiv apartament, intr-un condominiu;
Strict juridic, "sotul" este concubin si nu este proprietar. Iar legislatia prevede ca membrii CEx pot fi alesi numai dintre proprietari. La adunarile generale pot participa alti membri ai familiei daca au o imputernicire din partea proprietarului.
Orice locatar ( prin locatar intelegandu-se persoana care este inscrisa in cartea de imobil) au dreptul sa isi spuna punctul de vedere cu privire la activitatea asociatiei atat in sedintele CEx cat si in adunarile generale (daca au imputernicire sa participe la AG).
Doar proprietarii au drept de vot in adunarea generala.
Multumesc mult. Inteleg ca membrii comitetului executiv pot fi doar proprietarii ? Fiul unui proprietar al asociatiei sau sotia altui proprietar pot fi membri in comitet sau au si ei nevoie de imputernicire ? In cazul in care la adunarea generala participa fiul, fiica, sotia care nu sunt proprietari nu au drept de vot ? Si ei au nevoie de imputernicire ? Administratorul trebuie sa fie si proprietar sau poate fi doar membru al asociatiei ?
Legea prevede ca in comitet trebuie sa fie alesi proprietari si nu membri ai familiei proprietarului. Cum nu se specifica ce cota de proprietate trebuie sa detina se intelege ca pot fi alesi si coproprietarii indiferent de cota detinuta. Daca nu au imputernicire nu pot vota.
Administratorul nu trebuie sa fie proprietar sau membru al asociatiei. Doar presedintele trebuie sa fie proprietar in imobil.
Copilul este considerat coproprietar ? In cazul unui apartament mostenit de sot de la parinti, sotia este considerata coproprietara ? Sau, daca parintii ii doneaza apartamentul sau fac un contract de vanzare cumparare cu sau fara clauza, sotia este coproprietara ?
Proprietar sau coproprietar este persoana care are aceasta calitate obtinuta prin orice act care ii confera aceasta calitate, contract de v/c, donatie, certificat de mostenitor.
Sotia nu este mostenitoarea parintilor sotului., cipilul nu este coproprietar daca nu apare in actul de proprietate al apartamentului.
Cu alte cuvinte, proprietar sau coproprietar este cel care apare in actele de proprietate..