Am rugamintea daca poate cineva cu experienta sa mi raspunda repede la urmatoarea situatie.
Suntem 2 frati. In anul 2010 eu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu parintii mei, prin care am cumparat contra unei sume mari de bani o casa. Problema este ca in contract scrie ca: Parintii mei isi rezerva dreptul de abitatie pana la incetarea din viata, iar eu intru in posesie in drept de la data contractului iar in fapt la incetarea din viata a ultimului parinte.
Din cate am citit dreptul la abitatie anuleaza contractul...insemnand DONATIE, ceva de genul.
Ma intereseaza daca fratele meu, dupa incetarea din viata a parintilor, ma poate ataca in instanta cu sanse de castig, adica sa i dau jumatate din casa, desi eu am platit la notar casa, si am locuit impreuna cu parintii dupa modul descris mai sus.
Contractul de vânzare cumpărare cu clauză de abitație viageră încheiat între părinți și copii se prezumă că este o donație deghizată. Dacă dovediți că ați plătit într-adevăr prețul nu aveți nici o problemă.
Va mai deranjez cu o intrebare..
Ce pot sa fac in continuare sa anulez contractul si sa fac altul? sa inchei un nou act ca nu mai doresc parintii drept de abitatie?
In contract scrie ca parintii au primit banii numerar......
Cam trei sferturi, insa casa si valoarea a fost aleasa de notar in functie de grile. Important este cum pot face eu dovada si cum poate face fratele dovada ca nu au fost dati banii. Va multumesc pentru raspunsuri
Ce tip de act mai poate fi incheiat de parintii mei la notariat prin care, nu stiu.. sa spuna ca banii au fost dati, eventual martori, act ulterior(6 ani) intocmirii contractului de vanzare.
Care este diferenta intre un contract simplu si un contract de abitatie, raportat la cazul demai sus. Ambele pot fi atacate ca donatie deghizata?Cu ce era mai bun un contract simplu?
Va multumesc inca o data pentru raspunsuri