avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare- cumparare cu drept de abitatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare- cumparare cu drept de abitatie

Buna seara,

Am rugamintea daca poate cineva cu experienta sa mi raspunda repede la urmatoarea situatie.

Suntem 2 frati. In anul 2010 eu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu parintii mei, prin care am cumparat contra unei sume mari de bani o casa. Problema este ca in contract scrie ca: Parintii mei isi rezerva dreptul de abitatie pana la incetarea din viata, iar eu intru in posesie in drept de la data contractului iar in fapt la incetarea din viata a ultimului parinte.

Din cate am citit dreptul la abitatie anuleaza contractul...insemnand DONATIE, ceva de genul.
Ma intereseaza daca fratele meu, dupa incetarea din viata a parintilor, ma poate ataca in instanta cu sanse de castig, adica sa i dau jumatate din casa, desi eu am platit la notar casa, si am locuit impreuna cu parintii dupa modul descris mai sus.

Va multumesc anticipat. O seara placuta
Cel mai recent răspuns: AlexGM , utilizator 18:15, 31 Ianuarie 2017
Daca s-ar incheia un act scris de mana, de catre parintii mei, datat la data contractului, cum ca au primit banii, reprezinta o dovada in instanta?Sau sa pun martor in instanta sotia..nu stiu ceva...Merci
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2017
radubogdan24, utilizator
Nu trebuie sa mai faceti absolut nimic. In contractul notarial scrie clar ca s-a predat si primit pretul .Reclamantul care ar dori sa anuleze acel contract ar trebui sa faca dovada ca nu s-a platit , ceea ce e aproape imposibil.Obligatia dvs. este de a respecta contractul asa cum e , adica dreptul parintilor de a locui linistiti, dreptul de uzufruct viager.
Doamna Cazacu aveti dreptate. Am primit mai multe mesaje. M am interesat foarte bine si este o prostie prezumtia la situatia data. M am lamurit oricum sunt multi meseriasi pe acest forum. Spor
Din cate stiu eu, paratul trebuie sa faca dovada ca a platit pretul si nu reclamantul. Mai mult decat atat, aliniatul 4 din art. 1091 din NCC spune ca
Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vânzare-cumpărare Ana Murărescu Ana Murărescu Bună ziua! Părinții mei doresc să treacă casa pe mine și soțul meu. Cum ar fii mai bine să treacă ca să nu se mai schimbe și ca să stăm și noi ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare - cumparare cu nuda prorprietate sau ....? crinaramona crinaramona Buna ziua! Vreau sa cumpar de la parintii mei casa in care locuiesc. Avand si un frate, care nu se intereseaza de soarta lor, cum trebuie sa procedez? ... (vezi toată discuția)
Pot pierde propietatea ? Nilmarcu Nilmarcu In anul 2014, mama mi a facut act de vanzare_cumparare ptr apartamentul in care locuiesc. Eu, mai am 4 frati. Mama mea, a murit in dec 2018. Mi a zis cineva, ... (vezi toată discuția)