buna ziua,va cer si eu o lamurire in legatura cu accidentul de munca in timpul deplasari de la si catre munca.ieri dimineata o persoana a fost lovita in timp ce se deplasa catre servici de o masina in timp ce tranversa printrun loc nepermis.acum este internata in spital in afara oricarui pericol spun medici.subliniez ca persoana respectiva figureaza cu CMTP (contract de munca timp partial).vreau sa ma informez in ce condidii se poate declara accident de munca si daca poate beneficia de vriun drep care sa o poata ajuta pe persoana respectiva pina isi revine complet pentru a fi iar apta de munca
Evenimentul produs trebuie comunicat la ITM si cercetat de catre o comisie numita de angajator. Pentru a fi inregistrat ca AM de traseu este necesar avizul ITM pe dosarul de cercetare. Poate fi inregistrat ca AM de traseu daca lucratorul are trecut in fisa individuala de instruire traseul de deplasare de la domiciliu spre serviciu si retur, respectiv orele cand se face deplasarea si daca la data/ ora producerii evenimentului se respectau mentiunile respective. Nu are importanta felul CIM, respectiv daca este cu timp partial sau timp integral.
Drepturile sunt cele mentionate in Legea nr.346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
In contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma pot exista prevederi refecriotare la acordarea unor ajutoare materiale pentru victimele AM si a BP.
Concediile medicale se platesc din fondul unic national la care cotizeaza obligatoriu toate firmele, fond administrat de casele de pensii.
Pentru evenimentul produs se respecta prevederile din Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, care mentioneaza:
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art. 30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
g) accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator, şi invers;
Accident
Doinadenisa
Dacă pe traseu dinspre serviciu spre casa se întâmplă în acident din cauza șoferului și eu îmi fracturez mâna și trebuie operată cât ar fi dăuna ... (vezi toată discuția)