avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Este obligatoriu acordul tatalui pentru a merge cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Este obligatoriu acordul tatalui pentru a merge cu copilul la controale medicale in Germania?

Am un nepotel de 7 luni care momentan este in Germania,deoarece de cand s-a nascut a suferit 5 operatii.Peste o luna vine acasa,dar v-a trebui sa mearga din 2 in 2 saptamani inapoi in Germania la controale.Tatal lui s-a casatorit ieri cu altcineva si s-ar putea sa plece in Anglia.Pe certificatul de nastere a nepotelului e trecut numele tatalui,dar copilul e trecut pe numele de familie a mamei.Nu au fost niciodata casatoriti.Ce ar putea sa faca sora mea ca sa poata merge la controale cu copilul fara sa aiba nevoie de aprobarea tatalui?Este necesar acordul lui sa iasa cu copilul din tara chiar daca e vorba de controalele medicale obligatorii?Daca ii face imputernicire sa iasa din tara cat este valabila si de cate ori poate sa iasa din tara cu o imputernicire?Va rog sa imi ziceti care ar fii cea mai simpla varianta si cum ar trebui sa procedam.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 14:28, 30 Ianuarie 2017
Nu are nevoie de acordul tatalui in conditiile art citat mai jos, conteaza mult ce acte medicale are, ar trebui concret intrebat la frontiera.
art 30 legea 248/2005
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b)-d), organele
poliţiei de frontierăpermit ieşirea din România a minorilor însoţiţi,
numai în următoarele situaţii:
a) în cazul în care însoţitorul argumentează necesitatea călătoriei
în străinătate prin faptul că minorul urmează să beneficieze de un
tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României şi fără de
care viaţa sau sănătatea îi este pusă în mod grav în pericol, cu condiţia
săprezinte documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de
autorităţile medicale române, din care să rezulte perioada şi statul sau
statele în care urmează să se acorde tratamentul medical respectiv, chiar
dacă nu existăacordul ambilor părinţi, al celuilalt părinte, al
părintelui supravieţuitor sau al reprezentantului legal;
Cel mai simplu este ca tatal sa mearga la notar si sa isi dea acordul pentru calatoriile catre Germania din urmatorul an.
Cealalta varianta imi pare destul de discutabila si in functie de toanele celui care face controlul pasapoartelor.
Eu as merge pe prima varianta pentru linistea tuturor persoanelor implicate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura minor simoalin simoalin Buna ziua, In cazul unui minor (15ani) daca vrea unul dintre parinti sa-l duca in strainatate are nevoie de procura de la celalalt parinte la fiecare iesire ... (vezi toată discuția)
Curator nelusa nelusa eu muncesc de 2ani in strainatate.in aceasta vara as dori ca mama mea sa vina cu copilul meu care este minor in varsta de 5ani in vacanta la mine.am fost la ... (vezi toată discuția)