avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate copil in timpul casatoriei/ dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate copil in timpul casatoriei/ dupa divort

As dori sa stiu cum poate fi recunoscut ca tata al copilului pe care il voi naste in luna martie prietenul meu (tatal real al copilului) avand in vedere ca momentan sunt casatorita cu un alt barbat si inca nu am deschis procesul de divort (prin acord).
Ce se va intampla daca: 1. in martie suntem divortati dar eu nu ma recasatoresc cu prietenul meu? 2. in martie divortul este deschis dar inca nu s-a solutionat.
Mentionez ca toti 3 incercam sa colaboram pentru solutionarea problemei si cautam o solutie cat mai rapida.
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2009
abc123, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 15:29, 9 Septembrie 2009
Atata vreme cat sunteti casatorita , conform prezumtiei legale,,tatal copilului este sotul mamei" , la rubrica tata va fi trecut sotul dvs. Sotul poatei ntroduce o actiune in tagada paternitatii.· Copilul care a fost conceput în timpul căsătoriei , dar s-a născut după desfacerea, declararea nulităţii sau anularea ei, este considerat conceput în timpul căsătoriei.
Perioada concepţiei este timpul cuprins între a 300-a şi a 180-a zi înaintea naşterii copilului - timpul legal al concepţiei. El se socoteşte de la zi la zi.
Prezumţia timpului legal al concepţiei este o prezumţie legală absolută, motiv pentru care nu se admite nici o dovadă contrară pentru a se arăta că o sarcină ar dura mai puţin de o sută optzeci de zile sau mai mult de trei sute de zile. Diferenţa dintre durata minimă şi durata maximă a gestaţie! de o sută douăzeci de zile este perioada de concepţie sau timpul legal al concepţiei.actiune intagada paternitatii apoi, in termen de 3 ani de la nasterea copilului.
CONTESTAREA RECUNOAªTERII PATERNITÃŢII
Recunoaşterea paternităţii care nu corespunde adevărului poate fi contestată de către orice persoană interesată. Dacă acţiunea în contestare se face de către mama copilului sau de însăşi copilul recunoscut sau de către descendenţii lui, dovada paternităţii o are autorul recunoaşterii sau moştenitorii săi.


Prezumţia de paternitate instituie existenţa unui raport de filiaţie între copil şi tată. Copilul născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei. Copilul născut după desfacerea căsătoriei, declararea nulităţii sau anularea căsătoriei are ca tată pe fostul soţ al mamei, dacă a fost conceput în timpul căsătoriei şi naşterea a avut loc înainte ca mama să fi intrat într-o nouă căsătorie.
Copiii care beneficiază de prezumţia de paternitate sunt copiii născuţi în timpul căsătoriei - atât copiii concepuţi şi născuţi în acea perioadă, cât şi cei concepuţi înaintea căsătoriei dar născuţi in timpul acesteia.
Daca vati intra intr-o noua casatorie,iar copilul se va naste dupa inchieerea acestei casatorii, automat noul sot va fi in acte tatal copilului

Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2009
ContSters47264, utilizator
Va multumesc pentru lamuriri.
Mai am o ultima intrebare. Stiu ca pare ciudat, dar daca eu reusesc sa divortez pana la momentul nasterii copilului, iau adeverinta de la maternitate si in momentul in care declar nou nascutul la starea civila ma inscriu ca necasatorita, credeti ca cineva va sesiza ca eu sunt de fapt divortata si nu necasatorita? Aceste detalii se verifica sau se accepta ca reale cele notate in declaratia mamei?
Orice veti declara , o veti face pe propria raspundere. Casile prin care copilul dvs. va putea fi recunoscut de catre tata l biologic , vi s-au expus deja. Exista cai prin care prezumtia legala de paternitate , conform careia sotul mamei este tatal copilului, poate fi rasturnata. Exista actiunea in tagada paternitatii si contestarea recunoasterii de paternitate. Veti alege una din aceste cai, in functie de situatia existenta la mom. nasterii copilului.Fie veti fi divortata, fie recasatorita ( caz in care noul sot, in lipsa unei contestari a recunoasterii de paternitate din partea ,,viitorului fost sot") , va deveni tatal copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate moonshadow moonshadow In cadrul unei casatorii, sotia ramane insarcinata cu un alt barbat. Intervine un divort=D>. Cum va putea acest \"alt barbat\", casatorindu-se cu mama ... (vezi toată discuția)
Contestarea filiatiei/recunoasterii miruna.c miruna.c A s-a casatorit cu B, B fiind insarcinata in 6 luni A stia ca nu este tatal copilului, totusi, il recunoaste trecandu-l pe numele lui Acum B introduce ... (vezi toată discuția)
Divort, sarcina in perioada procesului Alecsandra_88 Alecsandra_88 Buna ziua, As dori sa stiu care este situatia din punct de vedere juridic in cazul urmator: - in momentul de fata eu sunt in divort dar am un alt partener. ... (vezi toată discuția)