avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul asociatiilor de proprietari de a sanctiona
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul asociatiilor de proprietari de a sanctiona

Noul regulament al asociatiei de proprietari impune sanctiuni pentru:
- lucrarile de constructie neautorizate din bloc/apartament;
- incalcarea programului de liniste;
- depozitarea materialelor periculoase ori inflamabile;
- vandalizarea dotarilor blocului (cutii postale, tomberoane, samd);
- aruncarea deseurilor in locuri nepermise;
- incalcarea programului de parcare (unde este limita de timp) sau ocuparea/blocarea altor locuri de parcare;
- neinscrierea numarului corect de persoane care locuiesc in apartament.
Imi puteti spune daca este vreo lege/reglementare care nu permite asociatiilor de proprietari sa sanctioneze incalcarile regulamentului de ordine interioara?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:58, 30 Ianuarie 2017
Nu exista reglementari in legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari cu ce nu au voie sa faca asociatiile de proprietari.
In general legea arata ce trebuie sa faca sau ce posibilitati au asociatiile sa faca.

Sanctionarea inseamna o penalizare, in sensul larg al cuvantului, este o amenda, ca sa-i zicem asa.
Daca aveti de gand sa penalizati financiar proprietarii care nu se supun acestui regulament, ar trebui sa aveti dovezi si martori, ar trebui sa faceti cercetare disciplinara sau chiar penala, astfel incat sa puteti face fata unui proces in instanta, daca cei vizati s-ar gandi sa dea asociatia in judecata.
Sa le luam pe rand:
- lucrarile neautorizate pe spatiul comun se constata si se amendeaza de catre primarie, nu de asociatie. Idem pentru cele din apartament, cu remarca ca asociatia de proprietari nu are competenta in spatiul privat; Deci reclamati la primarie si reprezentantii ei isi vor face treaba;

- aplicarea legii 61/1991, in sensul incalcarii art.26, se face de catre politia comunitara;

- fapta se sanctioneaza de catre ISU local, adica de pompieri;

- daca exista dovezi clare si de necontestat asupra persoanei care a vandalizat si ea locuieste in condominiu, atunci se redacteaza un PV in comitetul executiv in care se scriu toate elementele de identificare - persoana, obiect vandalizat, cost de inlocuire - si i se incarca cota de intretinere cu acel cost, in baza acestui PV de constatare si a documentelor (factura, chitanta);

- aruncarea deseurilor ar insemna fie obiecte mari (mobila, frigidere, aragazuri etc), fie gunoi menajer, sticle, ambalaje de tot felul, obiecte mici in general. Pentru primele puteti chema o firma de debarasare, o platiti si costurile i le puneti persoanei identificate pe lista de intretinere tot in urma unei decizii a comitetului executiv si a documentelor fiscale (factura, chitante). Pentru obiectele mici sau gunoi menajer ati putea proceda ca pentru obiectele mari doar in masura in care aveti costuri suplimentare de curatenie.

- numai in masura in care locurile de parcare se afla pe proprietate privata, dar aici se poate initia o discutie separata. Daca locurile sunt pe domeniul public, asociatia de proprietari nu are competenta.

- neinscrierea numarului corect de persoane se "sanctioneaza" prin corectarea acestui numar, nu prin amendare. In afara de asta, inscrierea numarului de persoane se face prin declaratie pe proprie raspundere, iar dovada incalcarii acestei declaratii trebuie s-o obtineti tot in scris de la persoana care reclama si tot prin asumarea raspunderii. Asta pentru a nu ajunge la comportament abuziv din partea vecinilor.

Si in final, amenzile, caci asta sunt sanctiunile pecuniare, nu pot fi date decat de autoritatile de stat sau locale, nu de persoane juridice de drept privat, cum sunt asociatiile de proprietari. Acestea, insa, pot folosi prevederile legii mai sus mentionate pentru a corecta deviatiile de la un comportament civilizat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renunțare ghena gunoi klaudya1974 klaudya1974 In ce condiții asociația de proprietari poate renunța la ghena de gunoi de la bloc, procedând la desființarea acesteia și unde vor duce deșeurile ... (vezi toată discuția)
Majorare taxa salubritate rain4est rain4est Am auzit de la cativa administratori ca firmele de salubrizare vin cu noi contracte ce cuprind sume majorate la ridicarea gunoiului menajer . V-ati confruntat ... (vezi toată discuția)
Probleme cu boxele și locurile de parcare într-un complex rezidențial blueyespaul09 blueyespaul09 buna ziua , tin sa precizez de la inceput ca complexul rezindential este compus din 8 scari ( 60 apartamente )cu parcare subterana ( 90 locuri) si boxe (70 ... (vezi toată discuția)