avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Redirectionarea a 2% din impozit catre un prieten ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Redirectionarea a 2% din impozit catre un prieten student, sub forma de bursa privata?

Sa consideram urmatoarea situatie ipotetica:

- fac un contract cu un prieten student, in care specific o bursa egala cu 2% din impozitul meu pe venit din 2016 (PF). Daca suma totala este mai mica decat salariul minim, specific perioada mai mica de o luna.

- prietenul duce o copie a contractului la facultate, iar eu anexez o copie la declaratia 230

- prietenul primeste 2% din impozitul meu pe profit

Este aceasta situatie legala? Am omis vreo obligatie?

De asemenea, trebuie sa virez intai suma specificata prietenului, anexand documentul de plata la declaratia 230, urmand sa primesc suma inapoi, sau va fi virata direct de la ANAF in contul celui care primeste bursa?
Cel mai recent răspuns: Petrovic , utilizator 23:44, 23 Decembrie 2019
Nu puteti caci sunt doua lucruri diferite. Banii din 2% nu ii puteti directiona direct catre o persoana fizica.
Am găsit, între timp, aceasta explicație a formularului:

1. Bursa privată: căsuța se bifează de către contribuabilii
care au efectuat cheltuieli în cursul anului de raportare cu burse
private în conformitate cu Legea nr. 376/2004 privind bursele
private.

Conform celor de mai sus, pentru a-mi atinge scopul, voi fi nevoit sa ofer bursa privata în cursul anului acesta, urmând sa îmi recuperez suma reprezentând maxim 2% din impozit la începutul anului viitor.
ati reusit?
A fost ok?
Ati transferat banii in cont si totul a decurs bine?
Doresc și eu să ofer o bursă privată unui student care dorește să facă un doctorat sau masterat (a depus aplicații)
Ați redirectat 2% către persoană fizică? Eu din câte am înțeles, contractul de bursă privată trebuie neapărat întocmit printr-un ONG.
Ultima modificare: Luni, 23 Decembrie 2019
Petrovic, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formular 230 plafonat??? mihaelaardelean mihaelaardelean Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o nelamurire. Suma de 2% din impozitul pe venit anual pe care il redirectionez catre o anumita asociatie e plafonata la 300 ... (vezi toată discuția)
Ajutor financiar nikescu nikescu Cum poate fi ajutat un student roman, care studiaza in strainatate, astfel incat suma sa fie deductibila fiscal ? Se incheie contract intre persoana juridica ... (vezi toată discuția)
Sponsorizari/ burse private meduzad meduzad Buna ziua, As vrea sa va cer indrumarea intr-un subiect chiar interesant pentru multi tineri si despre care se stie prea putin - bursele private. De ce ... (vezi toată discuția)