avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stabilirea punctajului mediu anual, pt calculul ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stabilirea punctajului mediu anual, pt calculul pensiei, in cazul persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat


Legea 263/2010 prevede ca cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
Tot in Legea 263/2010 la art.95 se prevede ca:
"(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6.
.
(2) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 56-59, la stabilirea punctajului mediu anual se iau în considerare stagiile de cotizare complete prevăzute la aceste articole."

Solicit o clarificare cu referire la persoanele cu handicap grav, prevazute la art.58, lit.a) din Legea 263/2010, respectiv: Care este stagiul complet de cotizare care se va lua in calcul la stabilirea punctajului mediu anual?
Din Lege, art.58.lit.a, coroborat cu art.95, ar reiesi ca in acest caz, stagiul complet de cotizare al persoanelor cu handicap grav preexistent calitatii de asigurat, este o treime din stagiul complet de cotizare. Astfel in cazul unui stagiu complet de cotizare de 35 ani, stagiul acestui asigurat cu handicap ar fi 11 ani si 8 luni.
Va rog sa imi precizati daca e corecta logica mea sau care e modul de calcul al punctajului mediu anual in acest caz?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 09:05, 21 Februarie 2017
Intrucat nu am primit raspuns pe forum la intrebarea mea, prin care voiam sa clarific modul de calcul al punctajului mediu anual, pentru o persoana cu handicap preexistent calitatii de asigurat, postez mai jos intrebarea adresata de respectiva persoana CNPP si raspunsul primit.
Poate e important pentru alte persoane aflate in aceasta situatie si care nu primesc consultanta sau sprijin, problema aceasta nefiind foarte bine cunoscuta nici la nivelul CJP.
Poate ar fi binevenit si un articol pe aceasta tema.
Persoana respectiva cu handicap, care are dreptul la pensie limita de varsta, cf. art 58 din Legea pensiilor, a fost incadrata gresit la pensie de invaliditate, deci i s-a redus considerabil pensia- punctajul mediu anual a fost calculat ca si pentru o persoana normala prin impartire la 35ani (vechimea totala necesara pentru pensie limita de varsta la barbati).
Asa ca, in prezent, persoana cu handicap preexistent calitatii de asigurat, a solicitand un alt Certificat de incadrare in grad de handicap pentru "pensie limita de varsta, cf art.58 din L.263/2010", si va avea o pensie de trei ori mai mare, calculata cf celor precizate mai jos de CNPP.
Dar se pune problema cine raspunde pentru perioada in care a fost incadrat gresit la pensie de invaliditate??? Probabil nimeni...
Iar persoana respectiva este multumita chiar si in aceasta situatie in care un binevoitor l-a ajutat cu un sfat privind drepturile sale si nu cei platiti sa aplice Legea si sa-i acorde aceste drepturi.

Deci citez mai jos, pentru a ajuta alte persoane cu handicap, aflate in situatii asemanatoare:

Intrebarea dumneavoastra a fost:
"Sunt barbat, nascut in 1960, handicap grav din nastere si 26 de ani vechime in
munca. Conform Legii 263/2010 actualizata, art.58 beneficiez de reducerea
beneficiez de reducerea varstei de pensionare cu 15 ani (am stagiul de cotizare
mai mare decat o treime din stagiul complet de cotizare - 35 ani).
Intrebare: la calculul pensiei punctajul total obtinut se imparte la 35 de ani sau
la 26 de ani ? Va multumesc !"

Raspunsul consultantului CNPP este urmatorul:
"Potrivit art. 95 din Legea nr. 263/2010, in situatia dvs, la calculul punctajului
mediu anual se utilizeaza stagiul de cotizare mentionat de art. 58 din acelasi
act normativ, respectiv 1/3 din 35 de ani- 11 ani si 8 luni.
Pentru informatii suplimentare, va puteti adresa casei de pensii de care
apartineti."
Daca dosarul a fost in regula si greseala este a Casei, atunci trebue facuta o cerere de revizuire in baza art.107(1) din legea 263/2010.
Va primi diferente din urma.
Greseala de incadrare era la comisie. Handicapul grav il avea din nastere, deci era trecut pe certificatul de handicap data ivirii handicapului, dar nu au scris ca il elibereaza pt pensie limita de varsta ci pentru pensie de invaliditate. Acum trebuie sa isi scoata un nou certificat de handicap... asa i-au spus. Si sa depuna din nou alta cerere la Casa de Pensii pentru limita de varsta. Sau poate sa ceara revizuire si la certificatul de handicap? Dar ar fi trebuit sa verifice cineva de la Casa de Pensii si sa ii spuna contribuabilului.
Multumesc pentru raspuns.
Eu cred ca aici se fac niste confuzii.
Certificatul de handicap nu are nicio legatura cu pensia de invaliditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul pensiei de invaliditate pentru persoanele care au realizat un stagiu de contizare in conditii de handicap pre existent calitatii de asigurat iolanda2004 iolanda2004 In situatia in care solicit o pensie de invaliditate, la calculul punctajului mediu anual se utilizeaza prevederile art 95 aliniatul (2) (vezi toată discuția)
Determinarea punctajului mediu anual pentru pensia de invaliditate in conditiile art 58 din legea nr. 263/2010 iolanda2004 iolanda2004 conf Art. 58. — Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază ... (vezi toată discuția)
Stagiul complet de cotizare constantin2014 constantin2014 Care este stagiul complet de cotizare la pensionare pentru un barbat incadrat in gr.2 de handicap,care beneficiaza de prevederile art.58 lit.b din Legea ... (vezi toată discuția)